A szőlő aranyszínű sárgaságára (Grapevine flavescence dorée, FD) az európai szőlőfajták közül szinte mindegyik fogékony.
A Merlot ugyan kevésbé érzékeny, míg a Chardonnay, a Zweigelt, a Kékfrankos, a Pinot noir, a Szürkebarát, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a Rizling különösen hajlamos a fitoplazmás betegségre. Az amerikai alanyfajtákat gyakran tünetmentesen fertőzi a kórokozó. A hazánkban 2013 óta jelen lévő betegség terjedési mértéke és üteme a hatósági intézkedéseknek köszönhetően jelenleg stagnál. Továbbá az ország északi részén elhelyezkedő borvidékeken továbbra sincs jelen a kórokozó. A leghatékonyabb védekezés a kórokozó ellen a megelőzés. Ebben az ellenőrzött, tanúsított szaporítóanyag alkalmazása, a fertőzött gazdanövények felszámolása, valamint a vektor bejutásának és megtelepedésének megakadályozása jelentős szerepet játszik.
A fitoplazma terjesztéséért felelős amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) hazánkban már az ország minden vármegyéjében előfordul. A vesszők kérge alatt áttelelő tojásokból kikelő lárvák a szőlő nedvét szívogatva nem okoznak nagy kárt, azonban a kórokozó terjesztésével jelentős veszteséget okozhatnak. A kabóca elleni védekezés kötelező minden szőlőtermő területen, amelyet az illetékes hatóság körülhatárolt területként kijelölt, valamint a szőlő szaporítóanyag-termő területeken. Emellett javasolt a védekezés egyéb szőlőtermő területen is.
A kémiai védelmet előrejelzésre alapozva végezzük, amiben a kamara előrejelző hálózata is segítséget nyújt. Számos hatóanyag (pl.: acetamiprid, deltametrin, flupiradifuron, lambda-cihalotrin, spinozad, tau-fluvalinát) alkalmazható a kezelésre. A kijuttatás előtt érdemes ellenőrizni a hatóság honlapján, hogy az adott készítmény rendelkezik-e érvényes engedélyokirattal. A munkafolyamatokba célszerű a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakembereinek bevonása is. Fentiekkel kapcsolatos további információk megtalálhatók a Nébih honlapján.
Forrás: Nébih
NAK / Fodor Attila