A kaliforniai paprika globális piacán túlkínálat és termelési nehézségek tapasztalhatók. Az árak több országban - köztük Olaszországban, Spanyolországban - az import miatt nyomottak, de néhány térségben - pl.: Észak-Amerika, Dél-Afrika - ennek ellenkezője tapasztalható.
A holland export és a gyenge kereslet miatt Olaszországban nyomottak a paprika árak. Spanyolországban a túlkínálat és a holland export révén szintén alacsonyok az árak. Hollandiában és Belgiumban a kedvező időjárás ellenére gyenge árakat tapasztalnak, különösen a sárga kaliforniai paprika esetében. A német piac stabilizálódik a holland exportnak köszönhetően, miközben a belföldi termékek továbbra is drágábbak és korlátozottan hozzáférhetők. Észak-Amerikában Georgia állam kínálata szűkös a kedvezőtlen időjárás miatt, ami felfelé hajtja az árakat. Dél-Afrikában is áremelkedés tapasztalható, ami 66%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Egyiptomban és Marokkóban is júniusban ért véget a szezon, ami erős exporttal zárult.
Olaszországban a nagykereskedelmi árak az utóbbi hetekben 1,2 és 1,4 EUR/kg között ingadoztak, ami körülbelül 0,5-0,6 EUR-val alacsonyabb, mint 2024 azonos időszakában. Ezek az árak nyereséget nem tesznek lehetővé, különösen, ha figyelembe vesszük a csomagolási költségeket. Több tényező is hozzájárult ehhez a helyzethez: többek között a szicíliai, campaniai és hollandiai túlkínálat, a magas hőmérséklet következtében felgyorsult érés, és a gyenge fogyasztói kereslet. A Piemonti régió Carmagnola településének termelői konzorciuma pozitív kilátásokról számolt be. A magas hőmérséklet miatt a termesztés fehérre meszelt üvegházakban történik. A kezdeti korlátozott termés után a szezon várhatóan július második felében tetőzik, és novemberig tarthat. A termést elsősorban a belföldi piacon értékesítik, de egy részét Franciaországba, Olaszországba és Svájcba exportálják.
A spanyolországi Murcia régióban a paprikaszezon a közepén tart. A késő téli és kora tavaszi bőséges esőzések okozta megkésett ültetések miatt kialakult túlkínálat mellett a holland csúcsmennyiségű termelés is erős árnyomást okoz. Június óta a betakarított mennyiség a szokásosnál 20%-kal magasabb, ami nem elegendő az árak destabilizálásához. A holland paprika nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, még a spanyol termékeknél is alacsonyabb áron.
Hollandiában és Belgiumban a termelés a csúcspontján van. Az időjárás hónapok óta kivételesen napos és nyárias, így korábban megtörtént az átállás az importról a belföldi termékekre. A kedvező időjárási körülmények miatt az árképzés viszonylag gyenge volt. A sárga kaliforniai paprika ára a korábbi évekhez képest alulteljesített, a zöld kaliforniai paprika ára viszont kedvezőbben alakult. A termelők próbálják elkerülni a növénypusztulást, ami több éve fennálló probléma. Bár a végleges ok még nem tisztázott, nagy hangsúlyt fektetnek a talajból fertőző kórokozókra, a talaj mikrobiomra és a talajéletre. A termelők a március óta tartó kedvező időjárás miatt kisebb veszteségre számítottak, mégis sok üvegházban gyakori volt az elhalás. A használt termesztőközegek közül leggyakrabban kőzetgyapoton tapasztalták a problémát. Emellett a kártevők, különösen a levéltetvek elleni védekezés is kihívást jelentett.
Németországban a holland import dominált a nagykereskedelmi szektorban, de a belga és a török paprika piaci aránya is magas volt. Spanyolországból csak kis mennyiségű paprika érkezett. A belföldi termékek szórványosan voltak elérhetők viszonylag magas áron, ezzel szemben a holland és belga paprika árai csökkentek. A belföldi termelés mintegy két héttel korábban kezdődött, mint tavaly. A betakarítás általában április közepétől november közepéig tart. Kezdetben a hozam magasabb volt, mint az előző évben, de rövid időre hiány is kialakult. A termesztésben a piros kaliforniai paprika dominál (65%), amelyet a sárga (20%) és a narancssárga (15%) követ. A sárga kaliforniai paprika termelése enyhén csökkent, míg a narancssárgáé növekedett. Emellett a snack- és hegyes paprikák piaci potenciálja is növekszik.
Franciaországban a termelés jelenleg is folyik, amely a zöld, a piros és a sárga kaliforniai paprika típusokra terjed ki. A szezon kezdetén a szupermarketek értékesítési programjai az erős árverseny miatt csak lassan kezdődtek el, mivel mind az import, mind a belföldi paprika ára magas volt. A nyári meleg beköszöntével a kereslet megnőtt.
Észak-Amerikában a kereslet meghaladja a szabadföldi paprika kínálatát, azonban az általános fogyasztói aggodalmak miatt - a gazdasági bizonytalanságtól kezdve, a vámokon át a lehetséges konfliktusokig - némileg visszafogott marad. Georgia államban a forró és csapadékos időjárás jelentős kihívást jellemzett, míg Kaliforniában a munkaerővel kapcsolatos aggályokról is beszámoltak. A Dél-Karolinából és Arkansasból várható szabadföldi kaliforniai paprika kiegészíti a kínálatot. Michigan, Ohio, New Jersey és Delaware államokban néhány hét múlva indul a szezon. Emellett Kanada és Hollandia is exportál az országba.
Dél-Afrikában a kaliforniai paprika ára 66%-kal, a termésmennyiség mintegy 9%-kal alacsonyabb a tavalyi szezonhoz képest. A zöld kaliforniai paprika, amely a szegmens mintegy kétharmadát teszi ki, átlagosan 0,60 EUR/kg, míg a sárga kaliforniai paprika 1,38 EUR/kg áron került értékesítésre. A kínálat változó képet mutat: a gautengi városi piacokon határozottan javul a paprikapiac, míg a fokvárosi nagybani piacon szinte teljesen megszűnt a kínálat.
Egyiptomban a szezon júniusban véget ért. Az árak a szezon elején, vagyis novembertől januárig tetőztek, ezután a kínálat bővülésével csökkentek. Az exportpiacok részesedése növekedett az új logisztikai megoldások, például a RO-RO rakodás bevezetését követően, amelyek csökkentették a tranzitidőt. Az egyiptomi exportőrök elsődleges piaca és fókuszpontja továbbra is a Perzsa-Öböl, de Kelet-és Nyugat Európa kereslete is erős.
Marokkóban is júniusban zárult a paprikaszezon Németország és az Egyesült-Királyság erős keresletével. Az árak január és március között kivételesen magas szintet értek el. Souss Massa régióban a vetésterület bővülésének köszönhetően a kínálat nőtt, bár a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a hozamok alacsonyabbak voltak. A teljes termelés 75%-át a piros kaliforniai paprika tette ki. A következő szezon szeptemberben kezdődik, és várhatóan továbbra is az éghajlati viszonyok befolyásolják majd.
Forrás: FreshPlaza
NAK / Fodor Attila, dr. Sidlovits Diána, dr. Kozak Anita