REL együttműködés

A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése hozzájárul környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez és hazánk élelmiszer-ellátásának biztonságához.

A kézikönyv hét fejezetet ölel fel, összefoglalva a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókat, az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokat a gazdák számára.

Az élelmiszer-biztonságot a termelők helyi termékeinek előállításával és értékesítésével érhetjük el, ezáltal elnyerve a fogyasztók bizalmát. A bizalom kialakítását segítik a helyi termékekhez kapcsolható minőségrendszerek, hogy a fogyasztók számára egyértelműen megkülönböztethetők legyenek azok a termékek, amelyek különleges tulajdonságai egy meghatározott földrajzi területhez köthetők, vagy hagyományos tulajdonságaik különböztetik meg őket más termékektől. A nemzeti minőségrendszer új, hazai – Kiváló Minőségű Élelmiszer – tanúsító védjegyét kizárólag a magas minőségű termékek viselhetik.

Mivel új szabályozást kapott az őstermelőként végezhető tevékenységek köre és módosult a kistermelői élelmiszer értékesítés szabálya, bemutatásra kerülnek az őstermelői és kistermelői tevékenységek, az élelmiszer-előállítás és élelmiszer-jelölés legfontosabb tudnivalói, valamint az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai előírások.

A rövid ellátási lánc és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy hogyan csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, és hogyan lehetséges, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Világossá válik az is, hogy a helyi termékek keresletének megerősödése – ami a helyi szereplőket segíti és támogatja – hogyan kapcsolható össze a közétkeztetéssel, a közétkeztetésben rejlő lehetőségekkel, mint a hazai termékek egyik fontos felvevő piacával. Ezen kívül megemlítésre kerül az egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdés, az élelmiszer-hulladék kérdése az élelmiszerláncban.

A kiadvány itt érhető el.

NAK/ Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése