REL együttműködés

Napjaink fontos kérdése az élelmiszer-ellátási láncok működése, melyet mi sem bizonyított jobban, mint az elmúlt években tapasztalt pánikvásárlások, átmenetileg üres polcok, vagy újszerű érintkezésmentes vásárlási felületek megjelenése. A fogyasztóknak mára meghatározó csoportja fordul a helyi alap-élelmiszereket ellátó csatornák felé, ami a Rövid Élelmiszer-Ellátási Lánc (REL) használatára ösztönzi a termelőket is.

A termelőket a jobb jövedelmezőség, míg a fogyasztókat a megbízhatóság és a termékek frissessége motiválja. A REL lényege, hogy minőségi élelmiszerekhez jussanak a fogyasztók közvetlenül, vagy minél kevesebb köztes szereplő bevonásával, ami több szempontból is előnyös. A helyi termékek megvásárlásával támogatjuk a helyi termelőket, élelmiszer feldolgozókat, akik szintén helyben költhetik el nyereségüket. A fogyasztók pedig közelebb kerülhetnek a termeléshez, a természethez, továbbá biztonságos, hazai gazdaságból kikerülő termékekhez jutnak. Ha közvetlenül az előállítótól vásároljuk meg az élelmiszert, úgy informálódni tudunk annak hátteréről, kialakul egy kölcsönös bizalmi kapcsolat. Amit a fogyasztó ismer, abban bízik, de a helyi termékek iránti bizalmat sok minden alakíthatja, befolyásolhatja: a termelés, élelmiszer-előállítás módja és technológiája, az alapanyagok származása, minőségi jellemzői, a termelő-, előállító személye vagy akár már a meglévő tapasztalat.

Azonban ma már nem elég csak termelni és azt a piacra vinni. A piacon maradás komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat és élelmiszer-előállítókat, akik kénytelenek követni a legújabb trendeket. Egyre több új igény fogalmazódik meg a vásárlók részéről, mint a kártyás fizetés, házhozszállítás lehetősége, az alternatív élelmiszerek és kényelmi termékek elérhetősége vagy épp a környezetbarát csomagolási módszerek alkalmazása. A vendéglátás és a közétkeztetés is mind inkább igényli a helyi alapanyagokat, amik újabb elvárásokat támasztanak a termelők felé.

A termeléssel, feldolgozással, értékesítéssel marketinggel és a kereskedelmi gyakorlat trendjeivel kapcsolatos új ismeretekre, képzésekre a legtapasztaltabb termelőknek is szükségük van, hogy a termékkínálatukat, szolgáltatásaikat és ezzel a vásárlói kört is bővíteni tudják. Számtalan platform, informatikai szolgáltató segíti a termelőket az online számlázás-fizetés és értékesítés, sőt a 0 kilométeres logisztika bevezetésében. Új képzési programok is támogatják az élménygazdaságok, REL szervezők munkáját és a kamara is biztosít a gazdálkodók részére ismeretátadást.

A kapcsolódó témákról és megoldásokról kaphatnak betekintést a II. REL EXPÓ-n, amely 2022. november 10-én Kaposváron, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán kerül megrendezésre a Kislépték Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében. A szakkiállítás és szakmai fórum információt és konzultációs lehetőséget biztosít a REL-ben érintett szereplők, termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, valamint az önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők számára.

További információ a rendezvényről a Kislépték honlapján található.

REGISZTRÁCIÓ.

NAK/ Tószegi-Faggyas Katalin, Kislépték/ Nagy Viktória

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám