REL együttműködés

A stratégia első fontos állomása, hogy 2024. február 6-án Budapesten a Herman Ottó Konferencia Központban megrendezésre került az Agroturisztikai Stratégia Nyitó Konferenciája az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kislépték Egyesület és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége közreműködésével.

Több mint 200 fő jelenlétében az agroturizmus jövőjéről, lehetőségeiről hallhattak előadásokat és kerekasztal beszélgetések keretében megosztott tapasztalatokat a konferencia résztvevői, valamint a már a működő jógyakorlatok is bemutatásra kerültek.

Az agroturizmusnak még nincs egyértelmű definíciója, de a mezőgazdasághoz, élelmiszer feldolgozásához, kézműves termékek előállításához kötődő élményszerű turisztikai tevékenységként lehet meghatározni. Az agroturizmusnak fontos helye van a turizmus palettáján, hiszen az agroturisztikai szolgáltatók egyszerre jelenthetnek attrakciót az élménygazdaságok lehetőségeinek kihasználásával, illetve működhetnek gasztronómiai szolgáltatóként is. Az agroturizmus elterjedése erősítheti a vidék népességmegtartó erejét, eszköze lehet a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésének. Azon gazdálkodók számára pedig, akik a tevékenységüket szeretnék kiegészíteni és ezáltal több lábon állni, kiszámítható jövedelemforrást jelenthet. Ezáltal új attrakciókkal bővülhet a vidéki turizmus kínálata és egyben rendkívül erős eszköze lehet a helyi termékek iránti szemléletformálásnak.

Hazánkban mintegy 2.200 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást, és a konferencia résztvevőinek válaszaiból, valamint a stratégia helyzetfeltárásának részeként a tavalyi évben gazdálkodók körében végzett felmérésből is az derült ki, hogy sokan tervezik agroturisztikai szolgáltatások bevezetését. Ennek megvalósításához támogatási források is várhatóak az év második felében, amelynek fontos eleme lehet a most készülő stratégia, hangzott el Papp Zsolt helyettes államtitkár köszöntőjében.

A stratégiát a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. megbízásából az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ készíti, amelyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is közreműködik. A stratégia megalkotásához komplex gondolkodásra van szükség, nem csak az aktív turizmus, hanem agrár-vidékfejlesztési és területfejlesztési vonatkozásban is, ezért széles szakmai körben biztosítanak lehetőséget a véleményalkotásra.

Amennyiben szívesen részt venne a közös munkában, kérjük írjon e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre vagy keresse meg illetékes kollégánkat.

Forrás: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Fotó: AÖFK

Témafelelős: NAK / Tószegi-Faggyas Katalin

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám