REL együttműködés

A boltok polcain, az éttermek étlapjain egyre több magyar terméket látni, de ahhoz, hogy a hazai előállítású alaptermékek és a belőlük előállított élelmiszerek bekerüljenek a kiskereskedelembe, a vendéglátásba és ezáltal a magyar háztartásokba, ismerni kell a termelőknek az étkeztetőket, vendéglátókat és nem utolsó sorban azt a fogyasztói igényt, amely a termékelőállítás és termékfelhasználás alapját adja.

Azonban ez fordítva is igaz. A hazai vendéglátók és kiskereskedelmi egységek különböző programok és felhívások keretében kínálják a lehetőségeiket, keresik a fogyasztói igényt kiszolgáló alaptermékeket és élelmiszereket, melyről tájékoztatják is a termelőket.

A vendéglátók tevékenysége és kínálata széles palettán mozog, a falusi kisebb vendéglátó egységektől egészen a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekig. Az igényes vendéglátásban és települések konyháin, valamint a kiskereskedelmi láncoknál is felmerült a kereslet a kistermelői és más helyi termelői alapanyagok, késztermékek iránt.

A magyar kistermelők portékáit keresve a vendéglátóknak és kiskereskedőknek a termék minősége mellett ügyelniük kell az élelmiszer-biztonságra. A beszállítói megállapodások megkötése előtt megnézik a gazdaságot, illetve különböző programjaikat is feltételekkel hirdetik meg és megfigyelik a termelési környezetet, technológiát és a higiénés állapotokat. Ha elfogadják és kiválasztják a beszállítót, azt követően állandó minőséget, pontos szállítási határidőket és megfelelőséget igazoló dokumentumokat (pl. permetezési naplót, állatorvosi igazolásokat, termékspecifikációkat, önellenőrzési laboratóriumi eredményeket) várnak el. Kérik a kistermelőktől a regisztrációs számot és minden beszállítótól a „FELIR számot” is, amelynek hiányában nem fogadhatják be a legjobb minőségű terméket sem.

Több vendéglátó egység és kiskereskedelmi lánc által indított program kizárólag magyar alapanyagokra és termékekre épül, hazai termelőktől. A programok során egymásra találva mindkét fél nyer. A termelő tovább növeli a saját alapanyagai és késztermékei kínálatát, míg a vendéglátásban és a boltok polcain megnő a magyar termelői beszállítók száma. Így a fogyasztói asztalra biztonságos hazai élelmiszer és hazai alapanyagból elkészített étel kerül.

A hazai alapanyagok használata nemcsak a frissesség és a minőség záloga, hanem fontos lépés az ökológiai lábnyomunk csökkentése és a fenntartható célkitűzések elérése felé is, hiszen a hazai alapanyagok, termékek használatával jelentősen csökkenhet a szállításból adódó környezeti terhelésük is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényein és kiadványaiban ezért folyamatosan promótálja a termelőket, hogy azok beszállítói lehessenek a kiskereskedelmi láncoknak és vendéglátóknak. Ehhez azonban mind helyi, mind országos szinten ismeretátadásra, a lehetőségek bővítésére és termelői hálózatok kialakítására van szükség. Ezt segítve a kamara a rendezvényein a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő és a gasztronómia hagyománya mellett elkötelezett a termelők piacra jutásában és kiemelten fontosnak tartja a rövid élelmiszer-láncban a magyar élelmiszerek és azok felhasználásával a hagyományos receptek alapján elkészült ételek hazánkban történő felhasználását.

Célunk, hogy egyre több magyar termelő alapanyagait becsatornázzuk a magyar vendéglátásba, közétkeztetésbe és kiskereskedelembe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szolgáltatók, beszállítók, termelők informálódásának segítésére egy közétkeztetési aloldalt működtet, melyen megtalálhatóak olyan adatbázisok, keresőfelületek melyekben többek között szerepelnek TÉSZ-ek, TCS-k, piacszervezők, élelmiszer-előállítók, kistermelők, ökotermelők is.

Ennek elérhetősége itt található.

További részletek a kistermelők és kisüzemi élelmiszer-előállítók számára indított programokról itt és itt találhatók.

 

NAK / Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám