REL együttműködés

A boltok polcain, az éttermek étlapjain egyre több magyar terméket látni, de ahhoz, hogy a hazai előállítású alaptermékek és a belőlük előállított élelmiszerek bekerüljenek a kiskereskedelembe, a vendéglátásba és ezáltal a magyar háztartásokba, ismerni kell a termelőknek az étkeztetőket, vendéglátókat és nem utolsó sorban azt a fogyasztói igényt, amely a termékelőállítás és termékfelhasználás alapját adja.

Azonban ez fordítva is igaz. A hazai vendéglátók és kiskereskedelmi egységek különböző programok és felhívások keretében kínálják a lehetőségeiket, keresik a fogyasztói igényt kiszolgáló alaptermékeket és élelmiszereket, melyről tájékoztatják is a termelőket.

A vendéglátók tevékenysége és kínálata széles palettán mozog, a falusi kisebb vendéglátó egységektől egészen a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekig. Az igényes vendéglátásban és települések konyháin, valamint a kiskereskedelmi láncoknál is felmerült a kereslet a kistermelői és más helyi termelői alapanyagok, késztermékek iránt.

A magyar kistermelők portékáit keresve a vendéglátóknak és kiskereskedőknek a termék minősége mellett ügyelniük kell az élelmiszer-biztonságra. A beszállítói megállapodások megkötése előtt megnézik a gazdaságot, illetve különböző programjaikat is feltételekkel hirdetik meg és megfigyelik a termelési környezetet, technológiát és a higiénés állapotokat. Ha elfogadják és kiválasztják a beszállítót, azt követően állandó minőséget, pontos szállítási határidőket és megfelelőséget igazoló dokumentumokat (pl. permetezési naplót, állatorvosi igazolásokat, termékspecifikációkat, önellenőrzési laboratóriumi eredményeket) várnak el. Kérik a kistermelőktől a regisztrációs számot és minden beszállítótól a „FELIR számot” is, amelynek hiányában nem fogadhatják be a legjobb minőségű terméket sem.

Több vendéglátó egység és kiskereskedelmi lánc által indított program kizárólag magyar alapanyagokra és termékekre épül, hazai termelőktől. A programok során egymásra találva mindkét fél nyer. A termelő tovább növeli a saját alapanyagai és késztermékei kínálatát, míg a vendéglátásban és a boltok polcain megnő a magyar termelői beszállítók száma. Így a fogyasztói asztalra biztonságos hazai élelmiszer és hazai alapanyagból elkészített étel kerül.

A hazai alapanyagok használata nemcsak a frissesség és a minőség záloga, hanem fontos lépés az ökológiai lábnyomunk csökkentése és a fenntartható célkitűzések elérése felé is, hiszen a hazai alapanyagok, termékek használatával jelentősen csökkenhet a szállításból adódó környezeti terhelésük is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényein és kiadványaiban ezért folyamatosan promótálja a termelőket, hogy azok beszállítói lehessenek a kiskereskedelmi láncoknak és vendéglátóknak. Ehhez azonban mind helyi, mind országos szinten ismeretátadásra, a lehetőségek bővítésére és termelői hálózatok kialakítására van szükség. Ezt segítve a kamara a rendezvényein a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő és a gasztronómia hagyománya mellett elkötelezett a termelők piacra jutásában és kiemelten fontosnak tartja a rövid élelmiszer-láncban a magyar élelmiszerek és azok felhasználásával a hagyományos receptek alapján elkészült ételek hazánkban történő felhasználását.

Célunk, hogy egyre több magyar termelő alapanyagait becsatornázzuk a magyar vendéglátásba, közétkeztetésbe és kiskereskedelembe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szolgáltatók, beszállítók, termelők informálódásának segítésére egy közétkeztetési aloldalt működtet, melyen megtalálhatóak olyan adatbázisok, keresőfelületek melyekben többek között szerepelnek TÉSZ-ek, TCS-k, piacszervezők, élelmiszer-előállítók, kistermelők, ökotermelők is.

Ennek elérhetősége itt található.

További részletek a kistermelők és kisüzemi élelmiszer-előállítók számára indított programokról itt és itt találhatók.

 

NAK / Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám