A módosítások két téma érintenek, egyrészről a sertéshúsból előállítható hústermékek mennyiségének emelését, valamint a kistermelő II. kategóriában előírt képzési kötelezettség megszerzésére előírt határidőt.
A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet kihirdetése óta eltelt időszakban érkezett jelzések alapján szükségessé vált a sertéshúsból előállított hústermékek mennyiségének megemelése, figyelemmel arra, hogy nem áll arányban az I. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt, kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hús mennyiségével az abból előállítható hústermék mennyisége.
A módosítás lehetővé teszi az I. kategóriába sorolt kistermelő számára a saját gazdaságában nevelt, általa a rendelet értelmében levágatható legfeljebb heti 6 db sertés, évi 72 db sertés teljes mennyiségének hústermékké történő feldolgozását.
Ezzel együtt a hústermékek mennyiségének megemelésére figyelemmel az I. kategóriába sorolt kistermelőnek további, kiegészítő higiéniai követelményeket is be kell tartania a heti 100 kg, illetve évi 3 tonnánál nagyobb mennyiségű hústermék előállítása esetén, biztosítva ezáltal az élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelést.
A II. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt képesítés megszerzésére vonatkozó határidő is módosult, így 1 évük lesz ennek teljesítésére, ha e tevékenységét 2025. augusztus 31-ig bejelenti a járási hivatalnak.
A módosítások május 11-én lépnek hatályba.
A módosított rendelet itt érhető el.
NAK Tószegi-Faggyas Katalin