Vízgazdálkodás

Kisvárda közelében, a Tiszától kb. 1km-es távolságban található a közel 400 hektáros Rétközi-tó, amely a Felső-Tisza-vidék legnagyobb jelentőségű víztározója. Feltöltött állapotában hazánk egyik legnagyobb térfogatú (10 millió m3) síkvidéki tározójának, ill. mesterséges tava.

Rétközi-tó komplex hasznosítású:

  • egyrészt a térség többletvizeit, belvizeit addig tárolja amíg a Tisza felé le nem engedhetők,
  • másrészt extenzív halászati tevékenység is folytatható (halállomány takarmányozás nélküli tenyésztés),
  • továbbá öntözési és ökológiai célú vízleadásra is hasznosítható a rendelkezésre álló vízkészlet mértékéig,
  • ezen felül a tó kedvező adottságai megteremtik a lehetőséget a jóléti és a rekreációs hasznosításra is.

Vízhiány. A mesterséges tó úgy lett kialakítva, hogy a belvízből történő feltöltéseken túlmenően, kedvező vízállások mellett a Tisza felől is lehetséges legyen a gravitációs módon történő vízfrissítés. 2013 óta azonban oly mértékű volt a szárazság, hogy sem belvízből, sem az alacsony vízállású Tiszából nem lehetett gravitációsan elvégezni a vízpótlást, így a tározó 2014 – 2016 között két évig szárazon állt, amelyre műszaki megoldást kellett találni.

Műszaki beavatkozás. A térség önkormányzatai és a területileg illetékes vízügyi igazgatóság (Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - FETIVIZIG) közösen valósították meg azt a műszaki fejlesztést, amellyel kisvízállás esetén is megvalósítható a tó vízpótlása:

  • A Tisza bal partján, Szabolcsveresmart térségében megépült Rétközi vízpótló szivattyútelep és a hozzá kapcsolódó torkolati vízszintszabályzó műtárgy, amelynek segítségével az elpárolgó víz a Tiszából kis vízállás esetén átemelésel biztosítható.
  • A 2017- 2020 között, több mint 27 millió m3vizet pótoltak a Tiszából a Rétközi-tóba.
  • A szivattyúzáshoz azonban jelentős mennyiségű energia szükséges. A villamosenergia szükségletét így zöldenergiával, azaz egy 200 kW teljesítményűnapelemparkkal oldották meg, amelynek kivitelezése viszonylag magas egyszeri kiadást igényel, azonban üzemeltetési költségük igen alacsony, mely környezetbarát megújuló energiaforrás.

 

A zöldenergiával történő műszaki beavatkozás lehetővé tette a Rétközi- tó folyamatosan biztosítható vízellátását, így a térség kiegyensúlyozott vízpótlását. 

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság Rétközi-tó vízpótlása

 

(NAK/ Tasnádi Gabriella)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ