Élelmiszer-feldolgozás

A rum éter olyan aromát jelenleg egyes nemzeti rendelkezések szabályozzák, az átmeneti időszakra vonatkozó szabályozás 2018. április 22-én lejár.


A nem rumból vagy cukornádból készülő, természetes alkotóelemekből oxidációs körülmények között, desztilláció útján előállított színtelen, folyékony, rumszerű ízű rum éter az 1334/2008/EK rendelet I. mellékletének E részében meghatározott „egyéb aromaanyagok” kategóriába tartozik.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2017 nyarán kiadott értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a rum éterben lévő genotoxikus anyagok – különösen a furánok, de más összetevők is – jelenléte biztonsági szempontból aggodalomra ad okot. Az EFSA értékelése alapján a rum éter nem felel meg az aromaanyagok uniós jegyzékében szereplő követelményeknek, mert a felhasználás körülményei között veszélyt jelent a fogyasztó egészségére és használata félrevezeti a fogyasztót.

A Bizottság 873/2012/EU rendeletének 4. cikkének értelmében a rum étert tartalmazó élelmiszerek, amelyeket 2018. április 22. előtt jogszerűen hoztak forgalomba vagy címkéztek fel, a minőségmegőrzés vagy a felhasználhatóság lejáratának dátumáig forgalmazhatók. Ezen dátum után a rum éter felhasználása tilos!


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei