Élelmiszer-feldolgozás

Míg a lengyel almasűrítmény-iparágra figyelt a szakma – mivel az a kínai kiesések miatt az amerikai piac nagy részét megszerzi –, addig az ország frissen préselt lé iparága (NFC) kicsit háttérbe szorult. Ez furcsa, mert egyébként az elmúlt években rendkívüli volt a növekedése.


Lengyelország közel 76 ezer tonna NFC almalét exportált a 2013-14-es szezonban (szeptembertől augusztusig). A következő szezonban az export mintegy 16 ezer tonnával csökkent 60 ezer tonnára. Ez a mostani szezon azonban Lengyelország számára egy kritikus év volt: a bőséges almatermés és a túl drága kínai sűrítmény miatt Lengyelország belépett az amerikai piacra, és így az NFC-termelés valószínűleg alacsonyabb prioritást élvezett, mint a sűrítmény-gyártás.

Azóta azonban a lengyel termelés és export nagyon gyorsan nőtt. Meglepő módon Hollandia a lengyel NFC-termékek legnagyobb piaca. A jelenlegi szezonban még csak az idei szeptemberi és októberi hónapok exportadatai érhetőek el, de azok már azt mutatják, hogy a kiszállított 25 775 tonna árunak mintegy 40 százaléka Hollandiába került. Ugyanígy nem meglepő, hogy Németország a másik nagy vevő, a teljes exportmennyiségnek mintegy egyharmadát vásárolta fel (8 275 tonnát). Az Egyesült Királyság is jelentős vásárló volt, a harmadik helyen 17 százalékkal, 4450 tonnával. E három ország után az egyéb célállomásokra irányuló kivitel sokkal kisebb, a negyedik helyezett már csak 450 tonnát képvisel.

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett. Ha a növekedési ütem ebben a szezonban is folytatódik (és az almasűrítmény-termelés nem kerül előtérbe, ahogy az 2014/15-ben is volt), az export akár a negyedmillió tonnát is elérheti. Eközben Lengyelország a szezon első két hónapjában csaknem 60 ezer tonna almasűrítményt exportált, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával. Az USA-ba irányuló értékesítés több mint kétszeresére, 4300 tonnára nőtt, Ausztria és Németország pedig szintén nagy mennyiséget vásárolt (16 050 tonna és 27 420 tonna).


(NAK/ Fodor Zoltán – forrás: IEG Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei