Élelmiszer-feldolgozás

Nagy érdeklődés mellett, mintegy 100 fő részvételével került sor 2018. december 5-én az Európai Unió mezőgazdasági termelőinek és termelő szövetkezeteinek érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca szervezésében a The Grown Not Thrown, „Ne vesszen el, ami már megtermett” kampányt bemutató fórumra.


A rendezvényen tagállami szervezetek, szövetkezetek és vállalkozások képviselői ismertették előadásokkal, vetítéssel és filmanyagokkal a legérdekesebb programokat és az elért eredményeket. A fórumra készült kiadványban a NEBIH által irányított és az European Union LIFE alprogram pénzügyi támogatásával 2016-ban iskolákban megvalósított Waste-less (Maradék nélkül) nemzeti program is szerepel. Az Európai Unió Fenntartható Fejlődési Céljai között szerepel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, amely során 2030-ra felére csökkentenék a veszendőbe menő élelmiszerek mennyiségét.

A célok elérését támogatja a Copa-Cogeca kampánya, ami arra ösztönzi a vállalkozásokat, termelőket és feldolgozókat, hogy az élelmiszer termékpálya minél több pontján keressék meg azokat a lehetőségeket, megoldásokat, amelyek hozzájárulhatnak a veszteségek és az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. Meglepő, hogy már a földeken milyen sok zöldség és gyümölcs megy veszendőbe a begyűjtés és a válogatás során. De létezik már olyan rendszer, ahol a megtermelt többlet, vagy kisebb hiba miatt a megrendelő számára nem megfelelő minőségű termék bejáratott hálózaton keresztül eljut oda, ahol biztosítható a megfelelő felhasználása. Léteznek iskolai menzák, ahol eltérő méretű adagokat tesznek a pultra. A tanuló szabadon választ, de ha a kisebb adag mégsem lett elég, visszamehet repetáért. Ezek a megoldások kis odafigyelést, a szokásostól eltérő kialakítást, és főként más szemléletet igényelnek, elsősorban az ott étkezőktől. Átlagosan 20 százalékkal csökkenthető a kidobott étel mennyisége ezeken a konyhákon.

A fórumon nagy sikerrel bemutatott példák és megoldások rávilágítottak, hogy odafigyeléssel, innovációval, új technológiai megoldásokkal, a fenntartható fejlődés keretei között, fenntartható termelés és fogyasztás mellett sokat tehetünk a veszteségek és az élelmiszer pazarlás csökkentése érdekében. Ehhez szemléletváltásra, képzési programokra, a jó példák terjesztésére, de legfőképpen a megtermelt élelmiszerek iránti fokozott tiszteletre van szükség.


(NAK/Vadász Sándor)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei