Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.


Az első ülésüket 2019 közepén tervezik megtartani, amelyen a CEN/TC 275 „Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek” német titkárság is képviselteti magát az információcsere biztosítása érdekében és a kölcsönös érdeklődés miatt.

Az új műszaki bizottság (Technical Committee, TC) alkalmazási területei között található a validált analitikai módszerek szabványosítása az élelmiszer-hamisítás kimutatására és szükség esetén mennyiségi vizsgálatára, illetve az élelmiszer-hamisítás kimutatásának horizontális és vertikális módszereivel. Azok a hamisításra vonatkozó vertikális módszerek, amelyekkel már más CEN/TC-k (pl. a gabonaféléket, zsírokat és olajokat, kakaót, tejtermékkört felölelők) foglalkoznak, nem tartoznak bele ebbe az alkalmazási területbe. A vertikális módszerekkel foglalkozó CEN/TC-k által lefedett specifikus mátrixokra (azaz gabonafélék, zsírok és olajok, kakaó, tej) vonatkozó új módszerek azonban csak az új „Élelmiszer-hamisítás” műszaki bizottság munkaprogramjában fognak szerepelni.

További részleteket az MSZT oldalán olvashat.


(Dr. Szűcs Viktória/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei