Környezetgazdálkodás

A DriDanube projekt fő célja a Duna-régió vízkapacitásának növelése, illetve a valós idejű aszály hatásainak feltérképezése.


A klímaváltozás hatására a vízháztartás szélsőségessége fokozatosan nő, ennek következtében hazánk egyre kitettebb az aszályveszélyének. Az aszállyal kapcsolatos kockázatok mérséklésének egyik lehetősége a vízfolyásokban rejlő kapacitások növelése. A Duna vízgyűjtő területével érintett országok összefogásával jött létre a DriDanube projekt, amelynek fő célja a Duna-régió vízkapacitásának növelése. Az Országos Meteorológiai Szolgálat gondozásában lévő projekt – amelyben hazánk is részt vesz – egy olyan önkéntes, társadalmi megfigyelő hálózat létrehozását célozza, ami a közel valós idejű aszály hatásainak feltérképezésére képes a Duna-régióban.

Ezen feltérképezéshez egy rendszeres, hetente történő adatszolgáltatásra van szükség, egy olyan kérdőíves felületen, ahol térkép segítségével kiválaszthatjuk a szóban forgó területet, és e területre vonatkozóan adhatók meg a válaszok. A kérdések elsősorban a talaj állapotára, szántóföldi növényekre, gyepre, ültetvényekre, az erdőállományok állapotára, az öntözésre és a felhasznált víz mennyiségére tér ki. Az aszály hatásainak megfigyelésére létrehozott felület elérhetősége: http://questionnaire.intersucho.cz/hu/


(NAKlap, 2018. július-augusztusi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei