Mezőgazdasági termelés

A NÉBIH Növény- Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága felhívja a termelők figyelmét, hogy időben gondoskodjanak a parlagfüves területeik kezeléséről, és amennyiben szükséges, akkor június 30. előtt akadályozzák meg a virágbimbók kialakulását.


Az idei év kedvező időjárási feltételeinek következtében a parlagfű előrehaladott fenológiai stádiumban van, sokkal korábban virágzik, mint a megelőző években. Már június elején több helyen találtak virágbimbós állapotú, esetenként virágzó növényeket. A parlagfű rendkívül alkalmazkodó növény, képes akár a csírázás és virágzás közötti, általában kb. 4 hónapos, időtartamot lerövidíteni. A korábbi virágzási időpont elsősorban a nyáriasan meleg áprilisi és májusi időjárással magyarázható. Az előzőek alapján a parlagfű állományok többségénél várható a korábbi virágzási időpont. Az allergiások számára problémát okozó jelentős mennyiségű pollentermelés július vége-augusztus eleje helyett akár június végén-július elején elkezdődhet, ha az időjárás továbbra is kedvező feltételeket nyújt a parlagfű intenzív fejlődéséhez.

A NÉBIH felhívja a termelők figyelmét, hogy a fentiek miatt szükséges lehet a megszokotthoz képest korábban védekezni a parlagfű ellen, elkerülve az esetleges közérdekű védekezést, mivel az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 17. § (4) bekezdés szerint „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani". Évjárattól függően a parlagfűvel vagy más gyomfajjal fertőzött területeken is elsősorban az évenkénti legalább kétszeri kaszálást javasolható, mert ez a kezelés segíti az évelő füvek dominánssá válását és ezáltal a gyomok visszaszorulását.

Mivel a mezőgazdaságilag művelt területek folyamatos bolygatásnak vannak kitéve, emiatt a parlagfű megjelenésére kifejezetten lehet számítani. A vegetáció jelenlegi fejlettségi stádiumában posztemergens gyomirtó szerek használatával előzhető meg a parlagfű megjelenése. Amennyiben a gyomirtószeres kezelés mégis hatástalan maradt, akkor sorközműveléssel, vagy adott esetben egy előrehozott betakarítás előtti gyomirtással (glifozát, Reglone) előzhető meg a parlagfű térnyerése. A parlagfű visszaszorításáért sokat lehet tenni a művelt területek környékének (táblaszegélyek, árokpartok) rendben tartásával is.

A betakarítás utáni helyes tarlóápolással nagymértékben csökkenthető a talaj gyommag-készlete. A tárcsával vagy kultivátorral végzett tarlóhántást követő gyűrűshengerezés ideális állapotot jelent, magágyat teremt a gyommagoknak, kikelésre késztetve azokat. Ezt követően a kikelt gyomok virágzása előtti ismételt tárcsázás vagy kultivátorozás elpusztítja a növényeket, megelőzvén azok pollenszórását. Ezt a műveletet az időjárás és a talajállapot függvényében akár többször is ismételni szükséges.

A nagy tömegű pollennel való találkozás egészségre gyakorolt hatása minden életkorban kedvezőtlen; a pollenallergia minden korosztályban kialakulhat. Az allergiások számára problémát okozó jelentős mennyiségű pollentermelés július vége-augusztus eleje helyett akár június végén-július elején elkezdődhet, ha az időjárás továbbra is kedvező feltételeket nyújt a parlagfű intenzív fejlődéséhez. Közös társadalmi érdek a parlagfű irtása, és a parlagfű pollenkoncentrációjának minél alacsonyabban tartása a levegőben. Ebben számít a NÉBIH minden termelő aktív részvételére.


(nak.hu/NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok