REL együttműködés

A REL Szervezők Napjának adott otthont pénteken Békéscsabán, a Széchenyi ligetben a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. Az eseményt hagyományteremtő céllal hívták életre a kistermelők segítése érdekében. A program egyben a Helyi termék országos roadshow utolsó állomása is volt.

Felkai Beáta Olga: a helyi ellátás tekintetében elengedhetetlen a kistermelői tevékenység.

Fotó: Für Henrik

Az ország rövid élelmiszer-ellátási lánc szakértőinek éves továbbképzését, találkozóját, avagy a REL Szervezők Napját tartották pénteken a Széchenyi ligetben. Az eseményt immár második alkalommal hívta életre a Kislépték Egyesület, amellyel együttműködött a helyszínt adó Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. A program a Helyi termék országos roadshow utolsó állomása is, mely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közös szervezésben valósul meg.

Dr. Kujáni Katalin PhD, a Kislépték Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a REL Szervezők Napját és a Helyi termék országos roadshow utolsó programját gyúrták össze egy rendezvénybe a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület székhelyén. A REL Szervezők Napjáról elárulta, hogy azon szaktanácsadóknak és vidékfejlesztési tanácsadóknak szól, akik a termelőkkel dolgoznak együtt, vagyis támogatják és segítik őket a mindennapokban. Tanácsokkal látják el a kistermelőket többek között jogszabályi, vagy piacra jutási kérdésekben, illetve a feldolgozásban és az üzleti modellek kitalálásában is. Hozzátette, számtalan pozitív jogi változás történik jelenleg Magyarországon, melyek a helyi termelőket érintik, ezekről tájékoztatták a fent említett tanácsadóknak, akik továbbítják a megszerzett ismereteket.

Az elnök a roadshow-ról ismertette, nyolc helyi termék konferenciát szerveztek az országkülönböző pontjain, ez most a kilencedik, és egyben a záróesemény. Örömmel tudatta, hogy a programsorozat keretében 1000 termelőt, szaktanácsadót, valamint REL szervezetet értek el. Hozzátette, a békéscsabai rendezvény iránt is igen nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen legalább 150 résztvevő volt, és online is sokan követték az előadásokat.

A rendezvényen elsőként Pócsi Gabriella, a natúrpark egyesület munkaszervezet vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy örömmel adtak otthont a REL Szervezők Napjának, és saját szívügye is a helyi termelők boldogulásának segítése.

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elárulta, Békés vármegye közvetlen közelében kezdte életét, hiszen mezőtúri születésű, így saját tapasztalattal is rendelkezik a térségről. Visszaemlékezett, a fent említett országos roadshow tavasszal indult, és első állomása Budapest volt. Abban a megtiszteltetésben volt része, hogy a legtöbb programján részt tudott venni. Hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy a helyi termék programsorozat minden állomása telt házas volt, tehát igen nagy érdeklődés övezi a témát.

A helyettes államtitkártól megtudtuk, a roadshow keretében több mint 20 jó gyakorlatot tudtak bemutatni országszerte, és 80-nál is több termelő mutatkozott be a különböző állomásokon. Hangsúlyozta, azért is tartja rendkívül fontosnak az ilyen segítő jellegű programokat, mert a helyi ellátás tekintetében elengedhetetlen a kistermelői tevékenység. Az utóbbi években ugyanis szervesen átalakult a fogyasztói szerkezet, és azon belül felértékelődött az önellátás jelentősége.

Bozó József, a NAK Békés Vármegyei Szervezetének alelnöke elmondta, fontos megtalálni a kistermelő és a fogyasztó között a kapcsolatot, ezzel is elősegítve az egészséges életmódot. Erre pedig tökéletes alkalmat jelentenek a REL Szervezők Napjához hasonló események, és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület programjai, közülük például a termelői vásárok is.

 

Forrás: BEOL

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám