REL együttműködés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, a Kislépték Egyesület szervezésében szakmai tanulmányúton vett részt 37 kamarai tag. A februári ausztriai út fő célpontja az AB HOF kiállítás és két családi gazdaság voltak.


Az első gazdaság a Ferkelhof volt, amely elsősorban állattenyésztéssel (sertés, baromfi), valamint 150 hektáron növénytermesztéssel foglalkozik. A résztvevők betekintést nyerhettek az ott folyó sertéstenyésztésbe és a mobilházakban történő baromfitartásba, továbbá a feldolgozó működésébe, amely a saját állatok feldolgozása mellett bérfeldolgozásra is szolgál. Megismerhették az Ausztriában már jól működő közvetlen értékesítés folyamatát. Érdekesség, hogy a farm mellett kihelyezett, hűtött automata berendezés saját, friss termékekkel várta éjjel-nappal a vásárlókat. A látogatás végeztével házi készítésű hús- és zöldségkrémek megkóstolására is volt lehetőség.

A következő helyszín a Hoflieferanten elnevezésű, tejhasznú tehenészetre épülő családi gazdaság volt, amely egy „5 csillagos tehénhotelt” üzemeltet. Maximális állatjólét, tisztaság és emberi lépték (40 tehén) jellemzi a szarvasmarha-tartásukat. Elsősorban tejfeldolgozással foglalkoznak, bérfeldolgozást is végeznek, de olyan turisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak, mint a szálláshely-kiadás vagy a csoportlátogatások. A látogatás során megtekintettük a tehenészet működését, illetve a tejfeldolgozót, ahol a résztvevők számos ötletet kaptak gazdaságuk hatékonyabb működéséhez, megismerve itt is a közvetlen értékesítés módját. A gazdaságlátogatás szintén kóstolóval zárult, ahol a résztvevők a farm saját sajtjaiból, joghurtjaiból, tejföléből, túrójából kaphattak ízelítőt.

A tanulmányút másnapján Európa legnagyobb kistermelői kiállítását, az AB HOF-ot tekinthették meg a résztvevők, akik a fejlett technológiák mellett a helyi termelők termékeivel is megismerkedhettek. A kiállítás fő tanulsága, hogy a különböző, ott használatos fejlett technológiák termelésbe történő beépítése megkönnyíti a munkavégzést, felváltja az emberi munkaérőt, amely hazánkban is az egyik legnagyobb problémát jelenti. A munkaerőhiány pótlására szintén megoldást jelenthet az Ausztriában egyre gyakrabban használatos automaták alkalmazása, amely egyszeri beruházással megoldja az emberhiány mellett a nyitva tartás problémáját is. Érdemes megemlíteni még, hogy az osztrák fejlesztési csomagok átgondolt, tematikus irányokat tartalmaznak, így a kiállításon idén nagy hangsúlyt kaptak a széleskörűen feldolgozott olajos magvak.

A tanulmányút során az innovatív megoldások megismerése mellett a résztvevő kistermelők, őstermelők közötti kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére is megfelelő alkalom nyílt.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei