Kamarai hírek

Somogyváron került sor a Magyarok Kenyere program Kárpát-medencei Búzaösszeöntési Ünnepségére.

A Magyarok Kenyere program a határon inneni és túli magyar gazdák kiemelkedő jelentőségű, példaértékű összefogása. Az idei évben összegyűlő búzát jelképesen Somogyváron, a történelmi emlékhelyen öntötték jelképesen egybe, augusztus 8-án.

Magyarországnak a 21. században is szüksége van erős mezőgazdaságra, és szüksége van mindarra, amit a települések, a falvak a nemzet életében játszottak és játszanak ma is – hangsúlyozta köszöntőjében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Rámutatott, hogy a hazai össztermék több mint 5 százalékát a mezőgazdaság adja, és a vidék megmaradása, gyarapodása, hosszú távú jövője továbbra is elsősorban a mezőgazdaságtól függ. Magyarország azon országok közé tartozik, amely nem csupán magát, hanem még egy magyarországnyi embert képes élelmiszerrel ellátni, ez mutatja, milyen erős, milyen értékkel bír az agráriuma minden nehézség ellenére.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a búzaösszeöntés ünnepe az összefogásról, az összetartozásról, a hűségről, a kultúra és a történelmi hagyományok tiszteletéről, azokról az értékekről szól, amelyek erőssé tesznek egy nemzetet. A tárcavezető háláját fejezte ki a Magyarok Kenyere program résztvevőinek, köztük a búzát felajánló Kárpát-medencei gazdáknak, a szervezésben, összegyűjtésben szerepet vállaló Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, a Magyarok Kenyere Alapítványnak, a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.-nek, a külhoni gazdaszervezetek munkatársainak, a kárpát-medencei falugazdászoknak.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a Magyarok Kenyere nem „csak” egy program, hanem "az igazi magyar életérzés", az, hogy számíthatunk egymásra. Megmutathatjuk, hogy együtt vagyunk, megélhetjük az összetartozás élményét, megoszthatjuk egymással tudásunkat. "Ez a program hitet, erőt ad, és bármilyen nehézség van, bármennyire is próbálnak manipulálni bennünket itt a Kárpát-medencében, mi kitartottunk, kitartunk" – fogalmazott megjegyezve: hiszi, hogy tudnak Európa népeinek is példát mutatni összefogásból, összetartozásból.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, hogy a kamara a kezdeti jó ötletből, ígéretes kezdeményezésből mára az egyik, vagy talán a legjelentősebb összmagyar mozgalom lett, az összegyűjtött búza mennyisége 10 tonnáról ezer tonnára nőtt. Rámutatott, hogy az összegyűlt gabonával rászoruló nemzettestvéreken, gyermek-, szeretet- és idősotthonok lakóin, sokgyermekes családokon, háború kárvallottjain is segítenek.

Borboly Csaba, az RMDSZ megyei tanácselnöke azt hangoztatta, hogy a búza, mint az élet szimbóluma összeköt minket. A Magyarok Kenyere program révén pedig nemcsak a gazdák munkája és a termés értéke előtt tisztelgünk, hanem a közösség erejét is ünnepeljük, azt az erőt, amelyre egyre nagyobb szükség van. Európában a hatalom még mindig a migráció- és háborúpárti erők kezében van, ők pedig le akarják törni az ellenállásunkat, amíg még van hozzá erejük - fogalmazott. Szavai szerint úgy tűnik, mintha Magyarország és a magyarság ostrom alatt lenne, de ki kell tartania, amíg elfogy a levegő a migrációt, a genderőrületet és a háborút pártoló politikai erők körül.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért rá, hogy a búzaösszeöntés ünnepének helyszíne jelképes: a közelben volt Koppány vezér szálláshelye, Szent László király itt építtetett bencés apátságot, templomot. Madarász Zoltán, a NAK és a Magosz somogyi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy "a parasztember tudja, hogy mi a dolga, minden évben szánt, vet, arat, hogy a nemzetnek meglegyen a kenyere". "Sajnos olyan időket élünk, amikor politikusaink, főleg Nyugat-Európában nem ismerik ezt az egyszerű gondolatot, amit a legutolsó magyar parasztember is ismer, hogy búza kell, kenyér kell, élet kell és békesség kell" – fűzte hozzá.

Antal Tímea, a Dél-kaliforniai Magyar Örökség Alapítvány elnöke azt közölte, hogy a diaszpórában élőknek ünnepek azok az alkalmak, amelyek a magyar szó védelmét, megmaradását szolgálják. "Anyanyelvünk a kultúránkat hordozza, a kultúránkban a lelkünk nyilvánul meg, a diaszpórában valamennyiünk feladata nemzeti identitásunk erősítése, hagyományaink ápolása, és az érdeklődés felkeltése gyökereink mélyebb megismerésében" - fogalmazott.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám