A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara harmadik alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrár-ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az elmúlt évben végzett kiemelkedő munkáját, akik a duális képzésben való részvételükkel és kiemelkedő teljesítményükkel segítették a munkaerőutánpótlás gyakorlati felkészítését, belekóstoltatva őket a munka valódi világába.
A pályázó jelöltek közül szakmai szempontok szerint összeállított pontozásos értékelés alapján választottuk ki az egyes kategóriák nyerteseit. A díjakat, egy-egy Zsolnay vázát és a teljesítményüket elismerő oklevelet, Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől vehették át 2025. április 28-án, a Szakma Sztár Fesztivál nyitóünnepségén.
„Az év agrár duális képzőhelye” címet mikrovállalkozás kategóriában a Heves vármegyében tevékenykedő Molnár Sándor nyerte el. A ma már 5 saját boltot üzemeltető családi vállalkozás, a Molnár Pékség múltja 1949-ig vezethető vissza. Fontos számukra a jövő szakemberének képzése, ezért a pék és pék-cukrász tanulók foglalkoztatása során ötvözik a gyakorlatiasságot a kreativitással, miközben a tanulók bekapcsolódnak a pékség napi rutinjába, és szakoktató mellett megismernek minden egyes termelési folyamatot, az előállítási technikákat, recepteket, és az alapanyagok gazdaságos felhasználását. A hátrányos helyzetű tanulók rehabilitására, érzékenyítésére nagy hangsúlyt fektetnek.
Kis- és középvállalkozás kategóriában a Pedró Pékség Kft. vehette át a díjat, amely 2002-ben nyitotta meg kapuit a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sokorópátkán, és mára már 2 üzemmel és 11 saját bolttal rendelkezik. Szakmai rendezvények és versenyek rendszeres résztvevői, ahol tanítványaik is sikerrel vesznek részt. A péktanulókkal folyamatosan fejlődő, igényes és jól felszerelt munkakörnyezetben kiváló szakemberek foglalkoznak, akiktől magas szintű és széles spektrumú ismereteket szerezhetnek a tanulók.
A nagyvállalat kategória nyertese a Somogy vármegyei székhelyű KOMETA 99 Zrt, hazánk egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. Termékeivel a világ mintegy 40 országában találkozhatunk. Európában egyedülálló módon, itt a teljes feldolgozási folyamattal, a sertésvágástól a feldolgozáson át, a szalámi érlelésén keresztül a csomagolással is megismerkedhetnek a hentes és húskészítmény-készítő tanulók. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok körében népszerűvé tegyék a szakmunkás szakmákat, ezért oktatóik nem csak tanítják, hanem kitartásra, munkafegyelemre, lojalitásra nevelik a fiatalokat, akik minden évben bizonyítják tudásukat a Szakma Kiváló Tanulója versenyen.
NAK Szakképzés