A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért a 2015. évet a Helyi termék évének nyilvánítja.
A világ számos pontjához hasonlóan a magyar vásárlók körében is egyre nagyobb az érdeklődés a helyben termelt, helyben készült termékek iránt. A termelői piacok és a helyi termék-védjegyek száma az elmúlt években jelentősen gyarapodott, kedveltségük is nőtt. Ma már a magyar fogyasztók háromnegyede tartja fontosnak, hogy a lakóhelye közelében állítsák elő azt az élelmiszert, amelyet önmaga és családja számára megvásárol. Ugyanakkor a helyi piacokon árusított termékekkel kapcsolatban, szinte minden második vásárló bizalmatlan.
Ahhoz, hogy a helyi termékek valóban sikeresek legyenek, olyan komplex programra van szükség, amelynek segítségével tovább nő a bizalom és erősödik a kapcsolat a megbízható termelők és a kellő információkat birtokló, tudatos vásárlók között.
A Helyi termék éve 2015 program célja, hogy a vásárlókat megismertesse a helyi termékekkel, azok előnyeivel, ezen keresztül pedig a fogyasztók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a termelőkkel. A program önálló honlappal kívánja elősegíteni, hogy a termelők még felelősségteljesebbé, a vásárlók pedig még tudatosabbakká váljanak.
A http://www.helyboljobb.hu/folyamatosan frissülő weboldalon minden hasznos információ megtalálható a helyi termékekkel kapcsolatban. Olvashat a helyi termékek előnyeiről és az éves programsorozatról; informálódhat a védjegyekről; termelői piacokat kereshet és kérdéseket is feltehet, amelyekre az adott terület szakemberei válaszolnak majd. A program aktuális részletei a folyamatosan frissülő facebook oldalon is követhető:facebook.com/helyboljobb
Helyi termék éve 2015 programsorozat tartalma:
-
oktatás/ismeretterjesztés
-
országos szakmai fórumok
-
családi és gyermekprogramok
-
kiállítások, vásárok, fesztiválok
-
piacok
-
online tanácsadás
A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamrával közösen a termelők számára létrehozott egy on-line tudásbázist, valamint szakmai fórumokat szervez az ország számos pontján.
A szakmai fórumok tematikája és előzetes helyszínei:
Program:
értékesítés feltételei
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk
Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
Helyi termelői piac nyitásával, üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalók
Élelmiszer értékesítés feltételei a helyi termelői piacon
Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési Főosztály
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Hogyan védjük termékeinket? Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége
A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a hagyományos termékek piacrajutása érdekében
Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelmi Főosztály
Adózással kapcsolatos általános információk
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Kerekasztal beszélgetés
Az országos programsorozat 2016. március végéig fog tartani.
Az eseményekre http://www.helyboljobb.hu/termeloknek/szakmai-esemenyek/oldalon 2015. április 10-től lehet regisztrálni.
Helyszínek és időpontok 2015. első félévében:
Megye |
Város |
Helyszín |
Időpont |
Csongrád |
Szeged, Rákóczi tér 1. |
Megyei Önkormányzat Hivatal |
2015. április 21. kedd |
Veszprém |
Sümeg, Széchenyi Gy. u. 9-11. |
Kisfaludy Sándor Művelődési Központ és Könyvtár |
2015. május 7. csütörtök |
Pest |
Szob, Árpád u. 17. |
József Attila Művelődési Ház és Szabadidő Központ |
2015. május 12. kedd |
Heves |
Hatvan, Kossuth tér 24. |
Grassalkovich Művelődési Ház |
20215. május 19. kedd |
Bács-Kiskun |
Baja |
Bácskai Kultúrpalota |
2015. június 2. kedd |
Zala |
Nagypáli, Hrsz. 030/2. |
Megújuló Energiák Innovációs Ökocentruma |
2015. június 11. csütörtök |
Fejér |
Soponya, Petőfi u. 158. |
IKSZT Közösségi ház |
2015. június 18. csütörtök |