2016. január 27-ével folytatódott a Helyi termék éve rendezvénysorozat, melyet a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervez a termelők számára az ország számos pontján. A 2016-os első állomás Kisbér volt.
Kisbéren a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület székhelyén került megrendezésre a helyi termékek, helyi termelők piacra jutását segítő és népszerűsítő szakmai fórum, ahol a helyben előállított hazai élelmiszertermelés jogi szabályozását ismerhették meg az érdeklődő termelők, szakmai és civil szervezetek képviselői.
A rendezvényen Sógorka Miklós, Súr polgármestere, a házigazda vidékfejlesztési egyesület elnöke köszöntötte a megjelent érdeklődőket méltatva a programot, szorgalmazva annak időszerűségét és minél szélesebb elterjedését. Majd visszatekintett gyermekkorára, ahol a helyi termék előállítása a falusi környezetben mindennapos, és természetes volt. Ezt követték a szakmai előadók, melynek témakörei kiemelt figyelmet fordítanak a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére.
A programsorozat során bővíthető a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei és válasz kapható a témával kapcsolatos felmerülő kérdésekre. A szakmai fórumok programja között szerepelnek a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételei; az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk; a helyi termelői piac nyitásával, üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalók.
A rendezvény keretén belül külön előadásként tárgyalják az eredetvédelmet és a védjegyek jelentőségét, valamint bemutatásra kerül a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a hagyományos termékek piacra jutása érdekében. A kerekasztal beszélgetések során helyi jó példák bemutatására került sor Biró Mihály, Biró Tibor (Agrogold Kft.), Bagó Roland (Nartur Press Team Kft.), Szabó Ildikó (kézműves sajt előállító egyéni vállalkozó) előadásában megosztva tapasztalataikat.
Ezt követően kötetlen beszélgetéssel, a kiállított termékek kóstolásával, ismerkedésével zárult a szakmai fórum. A fórumon egyebek mellett debütált a kamara szerkesztésében frissen megjelent Helyi termék kézikönyv, amelyet a Komárom-Esztergom megyei termelők tarthattak az országban elsőként a kezükben. A szervezők és az előadók is méltatták a kamara segítségnyújtását, megköszönték a szervezésben való segítséget, amellyel tovább erősödött a már kialakult jó kapcsolat a megyei vidékfejlesztéssel foglalkozó és egyéb civil szervezetekkel, és erősödött az a tudat, hogy a kamara szakmai jelenléte e téren is megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen.