Nemzetközi hírek

2020. június 26-án tartotta éves, ezúttal digitális közgyűlését a világszerte 54 ország mintegy 1,5 milliárd gazdálkodóját képviselő World Farmers’ Organization (WFO), amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár teljes jogú tagként vett részt, és világszinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás teljesíthetetlen célkitűzései ellen.A WFO egy tagsági alapon működtetett szervezet, mely világszinten egyesíti és globális politikai fórumokon képviseli a tagországi gazdálkodói érdekképviseleti szervezeteket és mezőgazdasági szövetkezeteket. Emellett olyan szakpolitikai irányvonalakat dolgoz ki, amelyek elősegítik a mezőgazdaság szempontjából kedvező gazdasági környezet kialakulását, valamint a termelők, családjaik és a vidéki közösségek megélhetését és fejlődését. A WFO tagságával és partnerszervezeteivel egy globális, sok lábon álló befolyásos hálózatot alkot. Szerepe különösen felértékelődött az elmúlt időszakban, amikor a koronavírus-járvány kitörése példátlan nyomást gyakorolt a mezőgazdaságra és a termelőkre világszerte.

A közgyűlés során a WFO elnöke kiemelte, hogy a világszervezet küzd a haszonállattartás mellett, hisz annak fenntarthatóságában, valamint – üdítő kivételként az uniós kommunikációval szemben – kimondta, hogy az üvegházhatású gázok fő forrásai a fosszilis üzemanyagok és a szállítás, nem pedig az állattartás. A WFO hitet tesz amellett, hogy a hús a kiegyensúlyozott és tápláló étrend alapja, külön kiemelvén a vörös húsok elsődleges szerepét a fehérje-, cink-, B6- és B12-vitamin-ellátás biztosításában. A WFO rámutat arra, hogy az állattartás szerepe pótolhatatlan a nem megművelhető területek hasznosításában és emberi fogyasztásra alkalmatlan biomassza minőségi fehérjékké alakításában. Mindezen szempontok megjelennek a WFO jelen közgyűlése által elfogadott „A gazdálkodók útja a fenntartható élelmiszerrendszerekhez” című szakpolitikai állásfoglalásban.

A NAK felszólalásában felhívta a világszervezet figyelmét a reális elvárások szükségességére, valamennyi gazdálkodó érdekében, amely különösen aktuális most az Európai Zöld Megállapodás kapcsán kellő körültekintés nélkül kitűzött célok miatt. A NAK hangsúlyozta a közgyűlésen, hogy a vírushelyzet az egész világon megmutatta a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét; ennek jegyében kell a jövőben kiemelten kezelni minden államnak a területet.

A szervezethez való csatlakozás a NAK számára globális szinten való megjelenést biztosít, kiegészítve a Copa-Cogeca által biztosított uniós színtér adta érdekképviseleti lehetőségeket. A WFO partnerei között szerepel a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet), a WFP (Világélelmezési Program), az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), az OIE (Állategészségügyi Világszervezet), a WTO (Kereskedelmi Világszervezet), ezekkel a szervezetekkel a WFO-n keresztül közvetlenül kapcsolatba léphet a Kamara.

A WFO a következő éves közgyűlésére a mezőgazdasági szövetkezetekkel, illetve az innovációval kapcsolatos szakpolitikai állásfoglalásokat fog kidolgozni.

 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei