Nemzetközi hírek

A Kubai Köztársaság miniszteri szintű delegációja 2021. december 3-án délelőtt tett látogatást a NAK budapesti központjában, ahol Szabó Levente a NAK Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályelnöke és KITE vezérigazgató, továbbá a NAK vezetői és szakértői fogadták őket.

A delegáció a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági Expó- és Világkiállítás rendezvényére érkezett Magyarországra, amely a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye volt. Ennek keretében a küldöttek egyrészről a Vízügyi Erőforrások Nemzeti Intézetéből (Antonio Rodríguez Rodríguez - miniszteri rangú elnök, Fermín Ernesto Sarduy Quintanilla - nemzetközi kapcsolatok és együttműködések igazgató, Antonio Monzón Sánchez - vízügyi fejlesztési igazgató, Javier Octaviano Velázquez Fernández ESIH Villa Clara projekt igazgató), másrészről a Kubai Agrárminisztériumból (Maury Hechavarría Bermúdez - miniszterhelyettes, Jorge Enrique Blanco Pacheco - Állattenyésztési Vállalat alelnök) Alicia Elvira Corredera Morales a Kubai Nagykövetség nagykövetasszonya kíséretében érkezett a Kamarához.

 

A kubai delegáció és a NAK munkatársai (forrás: NAK, 2021)

 

A megbeszélésen bemutatásra került a NAK szervezete és működése, továbbá a magyar vízgazdáslkodási rendszer. Ezt követően Antonio Rodríguez Rodríguez ismertette a kubai területi-, vízügyi adottságokat, és a jövőbeni terveket.

Kubában az éghajlatváltozások miatt, ahogyan a világ többi országában is, egyre kevesebb csapadék esik. Az évi átlagos hőmérséklet- és a tengerszint folyamatosan emelkedik. Tekintettel arra, hogy Kuba viszonylag sík területen helyezkedik el, a tengerszint emelkedése veszélyt jelent, de ennek kivédésére folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrát.

Az öntözéshez elsősorban a felszíni vizeket, kisebb százalékban talajvizet használnak. A felszíni vizek tárolására egyre nagyobb az igény, jelenleg 243 víztározójuk, és több mint 700 mikró-víztározójuk van, a csatornarendszerük 800 km hosszú főcsatornából/főgyökérzetből (állami tulajdonú), és az azokból leágazó mellékcsatornákból/mellékgyökérzetből (ezeket a használók üzemeltetik) áll. A kubai víz- és csatornavezetékek állami tulajdonban vannak, és hatóságilag a Vízügyi Erőforrások Nemzeti Intézetéhez tartoznak. Az öntözéses terület mintegy 7%-ot tesz ki, amit a jövőben szeretnének fejleszteni.

A tárgyalás folyatatásaként Maury Hechavarría Bermúdez, az agrárminisztérium miniszterhelyettese nagyvonalakban bemutatta Kuba mezőgazdaságát, amely során kiemelte, hogy több mint 10 millió hektár földterülettel rendelkezik az ország, ebből 6,3 millió hektár alkalmas mezőgazdasági termelésre, és valóban, ennek mindösszesen csak 7 %-án történik öntözés. A trópusi éghajlat miatt nagyobb a vízigény, ezért is fontos a jelenlegi öntözéses vízhálózat megerősítése, fejlesztése, hatékonyságának növelése. Többek között erre tekintettel, de egyéb agrárvonalon is keresik Magyarországgal az együttműködést.

 

(Jakab Ágnes/ NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ