Nemzetközi hírek

Az első regionális AKIS-szakértői (Agrár Tudás és Innovációs Rendszer) munkacsoport ülés 2022. március 11-én került megrendezésre online formában, fókuszban az észak-európai országok -Észtország, Írország, Lettország és Hollandia - jelentéseivel.

Az i2connect projekt keretében az AKIS-szakértői részére ismertették az elkészült 27 AKIS országjelentést (a jelentések elérhetők ITT).  A Hohenheim-i Egyetem, mint konzorciumi partner és a WP1 munkacsomag koordinátora ismertette az ún. AKIS-leltár fő koncepcióját és a jól működő AKIS jellemzőit, a rendszerszintű hálózatokat, a partnerországokból érkezett visszajelzéseket, továbbá az AKIS-szereplők intézményi sokféleségét és az ezen szereplők együttműködését célzó koordinációs mechanizmusok jelentőségét.

A különböző előadások és hozzászólások után a hallgatóság arra a következtetésre jutott, hogy az AKIS egy erős, minden országban jelenlévő rendszer, ami jó kiindulópont a kutatóknak, hogy e rendszerek erősségeit és gyengeségeit feltárják, összehasonlítsák. Ez azt jelenti, hogy az AKIS-ra ezekben az országokban működő rendszerként lehet tekinteni, így mérhető- és nyomon követhető a működése, fejlődése. 

A Hohenheim-i Egyetem kutatói arra bíztatják az AKIS szakértőit, hogy vizsgálják meg a különböző nemzeti struktúrákat és vitassák meg azok különbözőségeit ill. hasonlóságait. Erre azért van szükség, mert bár az országspecifikus jelentések törekednek az objektivitásra, olykor-olykor szubjektív nézőpontot tükröznek. A jelentések tehát inkább kiindulópontként szolgálnak a viták és a különböző nézőpontok ütköztetéséhez.

Az ülésen elhangzott előadások itt tekinthető meg:

Forrás: i2connect AKIS első regionális ülés (NAK saját készítésű fotó)

A Hohenheim-i Egyetem tervei szerint a regionális munkaértekezletek folytatódnak, és összesen négy hasonló tematikájú ülést szerveznek majd a jövőben.

NAK/ Jakab Ágnes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ