Nemzetközi hírek

A PPMI nemzetközi kutatóintézet az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) megbízásából felmérést készít az EU iskolagyümölcs, -zöldség és -tej programjáról. A tanulmány célja a program általános értékelése és jogszabályi környezet felülvizsgálata annak érdekében, hogy összeállítsák az iskolai programok hatékony folytatásához szükséges háttéranyagot, amely már a Farm to Fork stratégiájához, illetve az egészséges és fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerek kialakításához is egyaránt illeszkedik.

Magyarország 2010 óta vesz részt az európai uniós társfinanszírozású, az EU legtöbb tagállamaiban működő iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban, valamint az iskolatej programban (mely lehetőséget teremt az óvodák bevonására is), mely egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás visszaszorításához. A hazai megvalósítás kereteit az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program végrehajtásáról szóló 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, valamint az óvoda- és iskolatej program szabályozásáról szóló 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozzák.

A program keretében a gyerekek az oktatási időszak alatt hetente néhány alkalommal hazai termelésből származó friss termékeket (pl. paprika, répa, cékla, alma, cseresznye, dinnye, stb.), zöldség-és gyümölcs ivóleveket, valamint tejet és különböző tejtermékeket (pl. joghurt, sajt, túró, stb.) kapnak. Ez évente – a 2021-es évi adatok szerint – mintegy 10.000 intézmény bevonásával közel 1,5 millió gyermek egészséges étkeztetéséhez járul hozzá, mely során közel 4 millió kg friss zöldség-gyümölcs, 2,2 millió liter ivólé, közel 7,5 liter tej és több ezer kg tejtermék kerül magyar termelőktől a magyar gyermekek asztalára.

A PPMI a felmérést különböző csoportbontásokban szerint végzi. A kérdőíveket október 14-ig van lehetőség – kizárólag angol nyelven, online – kitölteni. Kérjük, a megfelelő – vagy akár több megfelelő – célcsoport kiválasztásával járuljon hozzá Ön is a program értékeléséhez!

Célcsoportok és vonatkozó kérdőívek:

NAK/ Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ