Nemzetközi hírek

A lengyelországi Warmia és Mazury Mezőgazdasági Tanácsadó Központ (W-M ODR) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évek óta jó szakmai kapcsolatot ápol, amelynek része a nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül történő tudásátadás, tudásmegosztás az agrárium minden területén.  

A W-M ODR szervezésben, 2022. szeptember 3-4-én rendeztek nemzetközi konferenciát „Minőség iránti éhség” címmel. A konferenciára a NAK külügyi részlegének koordinációja mellett Dr. Komlósi István (Debreceni Egyetem) ill. az intézménnyel régebb óta kapcsolatban álló Kádár Anna (ITineris Kft.) vettek részt. A konferencia lótenyésztési, hús-, és tejelő szarvasmarha, juh szekciójában lengyel, észt és magyar előadók tartottak előadást, népszerűsítendő az állattenyésztési szektort.

Míg Dr. Komlósi István (Debreceni Egyetem) a juh szekcióban a hazai juhtenyésztés céljáról, minőségi követelményeiről, a juhtenyésztési kutatásokról tartott előadást, addig Kádár Anna egy magyar szoftver és a hozzá kapcsolódó szarvasmarha követő eszköz fejlesztésének okán vett részt a konferencián. A Központ szervezésében több alkalommal is lehetőségük volt a Mazuri tavak környékén található kisebb-, közepes- és nagyméretű szarvasmarha tenyésztő gazdaságokba ellátogatni közös fejlesztési céllal, és hogy közösen gondolkodjanak a hasonló problémák megoldásán az Olsztyn Warmia és Mazuri Egyetem Állat-biológiai mérnöki karának munkatársaival.

A W-M ODR Mezőgazdasági Tanácsadó Központ szakemberei 2021. év telén látogatást tettek Magyarországon, ahol szakmai egyeztetés keretében az egyik legnagyobb magyar húshasznú szarvasmarha telepet mutatták be a vendégek részére, a közös fejlesztési irányok meghatározása céljából.

A magyar fejlesztésű, felhő alapú telepirányítási szoftver húshasznú szarvasmarha tenyésztés támogatásához készült, és megoldást nyújt a marha állomány nyilvántartására és az egyedek fejlődésének követésére.  A húshasznú szarvasmarha tenyésztési szoftver használatával azonnali reakció adható a napi eseményekre, kiértékeléseivel pedig ellenőrizhetők a hosszú távú tervek és gazdaságosabbá, rugalmasabbá tehető a működés.

Egyedleltár, kimutatások, elemzések (forrás: ITineris)

A rendszer alapjául szolgáló átfogó adatbázis lehetővé teszi a húsmarha-állomány nyilvántartását, fejlődési és egészségügyi követését, valamint a beteg állatok azonosítását és elkülönítését. Az elvégzett munkákra, az eszközökre és az állatokra vonatkozó adatok egyszerű és gyors megjelenítése táblázatban és térképen, tetszőleges időtartamra, akár egy egész szezonra vetítve. A szoftverrendszer a tenyésztők minden dokumentációját lefedi és elvégzi a kötelező adatszolgáltatást a hatóságok és a tenyésztőegyesületek irányába.

A mérlegelés mellett a mesterséges termékenyítés és a vemhesség dokumentációja is elvégezhető egy platformfüggetlen külső eszköz (pl. mobiltelefon) segítségével, így közvetlenül az adatbázisba rögzíthetők az elemzésekhez szükséges eredmények.

Ellés és betegség esetén is időben reagálhat (forrás: ITineris)

Az automatikus jelzések hozzájárulnak az állomány sikeres megóvásához; az értesítések segítségével időben lekövethetők a kedvezőtlen változások és a vis major helyzetek.

Aktív, jelenleg folyamatban lévő fejlesztéseink a GPS alapú egyedi nyomkövető eszköz és az Online legeltetési térkép, melyek a Gazdálkodási Naplóhoz nyújthatnak adatokat.

Kádár Anna (ITineris) és Jakab Ágnes (NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ