Nemzetközi hírek

Az EU KAP-hálózat nyitóünnepségére 2022. október 6-án, Brüsszelben került sor. A network a tudás- és információcsere, az egymástól való tanulás, valamint az eddigi KAP-tapasztalatok, és bevált jógyakorlatok megosztásának platformja lesz az Európai Bizottság szándéka szerint. A hálózat egyetlen uniós szintű hálózatba kívánja szervezni az innovációt-, a végrehajtást-, és az értékelést lefedő jelenlegi szereplőket, továbbá új érdekelteket is szeretne bevonni a rendszerbe.

Az immár hagyománnyá vált Rural Inspiration Awards 2022 (Vidéki Inspirációs Díj) díjátadóval lezárult a korábbi ENRD (European Network for Rural Development), és az azt követő munkacsoport ülésekkel elindult az új EU KAP-hálózat.

A sikeres történetek mindig inspirálóan hatnak a környezetükre. Az EMVA-ban rejlő lehetőségek a vidéki térségeket segítik a 21. század gazdasági, környezeti és társadalmi kihívások megoldásában. Ehhez azonban az azonosított kihívást projektszemlélettel kell megvizsgálni, és a kulcsfontosságú információkat hatékonyan kell összegyűjteni, felhasználni, és megosztani.

Fotó: ENRD honlap

Az idei Rural Inspiration Awards (RIA) 2022 témája "A jövő a fiataloké" volt, amelyet a 2022-es Európai Ifjúsági Év, a Vidéki Területek Hosszú Távú Jövőképe, és az Európai Bizottság által kidolgozott Rural Pact (Vidéki Megállapodás) együttesen hívott életre. A RIA 2022 célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok kiemelt szerepére az agráriumban, hogy bevonja egy zöldebb, társadalmilag befogadóbb, innovatívabb, és a digitális jövő építésére nyitott mezőgazdaság fejlesztésére. A RIA az EMVA „jó gyakorlatok” közül választotta ki a legjobbakat, amelyek tagállami vidékfejlesztési programokból az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg.

Az október 6-i díjátadóra 24 tagállamból 111 pályázat érkezett, négy tematikus, és egy közönségdíj kategóriában: Zöld jövő, digitális jövő, társadalmilag befogadó és innovatív jövő, ellenálló jövő. Online szavazás keretében 7400 európai polgár döntött a győztesekről.

A rendezvényt Maciej Golibiewski Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos kabinetvezetője (DG AGRI) nyitotta meg. A kabinetfőnök a díjátadón elmondta, hogy a jövőt meghatározó vidékpolitika figyelembe veszi azokat a szempontokat, amelyek a győztes projektekben példaként megjelennek.

Zöld jövő kategória: Olyan projektek, amelyek a fenntarthatóság és a klímaváltozás hatásait csökkentő megoldásokat támogatnak. A döntőbe német, szlovén, olasz, szlovák, finn, és litván projektek jutottak be. A győztes az észt Woola projekt (elérhető ITT)  lett, amely környezetbarát csomagolóanyagok gyártásával foglalkozik.

Digitális jövő kategória: A digitális megoldásokat támogató mintaprojektek kerültek jelölésre. Két finn, egy osztrák, egy spanyol, egy észt és egy ír projekt került a döntőbe. Digitális múzeumok, HACS (Helyi Akciócsoport) által megvalósított mobilitási programok, szélessávú fejlesztések, közösségi-sertéstelepek (közösségi kertek mintájára) valósultak meg és kerültek kijelölésre. Az ír Broadband 4 Our Community projekt (elérhető itt) nyert, amely vidéki szélessávú hálózatfejlesztést hajtott végre. A kategória különdíjasa a Mein Schwein (My Pig) közösségi-sertéstelep lett.

Ellenálló jövő kategória: A vidéki ellenállóképesség erősítését célzó projektek kerültek nevezésre ebben a kategóriában, a közösség támogatására és a -kezdeményezések erősítésére. Olasz, finn, görög, osztrák, belga és lengyel projektek kerültek a döntőbe. A fiatalok visszatérése a vidéki térségekbe és ott a gasztronómia fejlesztése céljával, agro-rost a műanyaggal szemben, termelő és végső felhasználó közvetlen összekapcsolását célozva. A győztes a görög Red Cow Breed projekt (elérhető itt) lett, amely a speciális tájfajta megőrzését segíti.

Társadalmilag befogadó és innovatív jövő kategória: Közösségeket támogató és innovatív projektek kerültek megmérettetésre. A döntőbe német, finn, lengyel, észt, görög, román projektek kerültek be. Utazó workshop, fiatalok aktív bevonása és fejlesztése a vidékfejlesztés területén, leszakadó térségekben speciális közösségi terek és programok létrehozása, ahol különböző foglalkozások valósulnak meg, továbbá fogyatékkal élő emberek bevonása a mezőgazdaságba, a vidék elnéptelenedése, és a pesszimizmus, mint érték került szemléltetésre (finn projekt). A győztes a román Centre For Social Inclusion projekt (elérhető itt) lett, amely foglalkozásokat nyújt elmaradott és leszakadt térségekben élők számára, többek között fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek. A különdíjasok a Ju&Me német és az axiZo workshop görög projektek lettek.

Közönségdíj kategória: Ebben a kategóriában, nem a zsűri, hanem az online szavazók döntöttek. A kategóriagyőztes a finn „The most pessimistic town in Finland” projekt (elérhető itt) lett, amely a vidéki elnéptelenedésből próbál bemutatható értéket teremteni, szarkasztikus humorral.

Nagy Viktor (Agrárminisztérium) és Jakab Ágnes (NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ