Nemzetközi hírek

Az Egyesült Királyság által ötödszörre elhalasztott határ- és vámellenőrzési rendszer első szakaszára 2024. január 31-án került sor, melynek következő – fizikai ellenőrzéseket bevezető – szakasza április 30-án lépett életbe, melyre vonatkozóan a legfrissebb részleteket szeretnénk megosztani a sikeres és átlátható kereskedelmi ellenőrzések érdekében.

A fizikai ellenőrzéseket a határállomásokon végzik el (BCP – Border Control Posts), melyek dokumentumokra és kockázati besorolás alapján a közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú besorolás alá eső élelmiszerek és nem állati eredetű takarmányok szállítmányaira terjednek ki.

A Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) közzétette az állat-és növényegészségügyi ellenőrzésekre (SPS) kijelölt határállomások listáját, mely szerint az EU-ból a doveri kikötőn és/vagy a Csatorna-alagúton keresztül érkező szállítmányok legjelentősebb részének ellenőrzését végezni hivatott Sevington ellenőrzőállomás is megkapta működési engedélyét.

Az import árukra vonatkozó költségekkel és általános információkkal kapcsolatosan a következőket lehet eddig tudni:

-a doveri kikötőn és a kenti Eurotunnel-en keresztül az Egyesült Királyságba érkező állati és növényi eredetű termékekre szállítmányonként 10 vagy 29 font átalányösszegű „közös használati díjat” (Common User Charge) vetnek ki.

- a díjfizetés minden szállítmányra vonatkozik, azokra is, melyeket nem jelölnek ki helyszíni ellenőrzésre;

- a szállítmányokat az IPAFFS rendszerben kötelező regisztrálni – a díjak a rendszerbe feltöltött

dokumentumok információi alapján kerülnek meghatározásra;

- a legfontosabb kockázati kategóriák és összegek:

 • alacsony kockázatú állati eredetű termékek: 10 font (tranzit 10 font);
 • közepes kockázatú állati eredetű termékek: 29 font (tranzit 10 font);
 • magas kockázatú állati eredetű termékek: 29 font (tranzit 10 font);
 • alacsony kockázatú növények, növényi eredetű termékek: nem számolnak fel díjat;
 • közepes kockázatú növények, növényi eredetű termékek: 29 font (tranzitra nem számolnak fel költséget);
 • magas kockázatú növények, növényi eredetű termékek: 29 font (tranzitra nem számolnak fel költséget).

- gyűjtőszállítmányok esetén egy maximális felső határt vezetnek be a díjszabásra, ennek mértéke a közepes és magas kockázati kategóriába sorolt termékek esetében 145 font, alacsony kockázati kategóriába sorolt állati eredetű termékek és tranzitszállítmányok esetében 50 font;

- a BCP külön díjat számít fel, mely nem azonos a hatósági, SPS ellenőrzés díjával. Erről bővebb információ a következő linken található: https://www.ashfordporthealth.gov.uk/fees/

- a díjakat a „Megbízható Kereskedő” (Trusted Trader Scheme) pilot programban résztvevő vállalkozásoknak is meg kell fizetniük, ezt a rendszer fejlesztésével párhuzamosan felülvizsgálják a későbbiekben;

- a hatósági ellenőrzések díjai áfamentesek lesznek;

- a díjak felülvizsgálatát évente tervezik.

A határállomások listáját kikötőnkénti és reptérenkénti bontásban az alábbi linket lehet elérni:

Animals, animal products and HRFNAO imports: authorised border control posts in the UK - GOV.UK (www.gov.uk)

 

Forrás: Magyar Enikő, mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata

NAK / Kormos Anna

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám