Országos hírek

Két heti összesítő: 2021. 04.15. – 05.02.

Bekapcsolási adatok 

2021. április 15. és május 2. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából. A két és fél hét alatt több helyen alakultak ki jégveszélyes zivatarok, szupercellák az országban. Az adott időszak alatt az időjárás 6 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

Meteorológiai adatok elemzése


Az április 22. és április 29. időjárási helyzete a következőképp alakult: Április 22-én Északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat csütörtökön, többfelé záporok, zivatarok alakultak ki. A hevesebb zivatarokhoz felhőszakadás, jégeső és 70- 80 km/órás széllökések társultak, északkeleten, a nyíregyházi járásban szupercella is kialakult. A délután folyamán két zivatarlánccá álltak össze a zivatarcellák, melyek egymást követve haladtak a kelet felé. Rakamaz fölött szupercella vonult át borsó és cseresznye méretű jéggel, amelyet a mellette lévő településről Tiszanagyfaluból jelentettek (5.kép). A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a zivatarokat megelőzően és alatt be voltak kapcsolva.
Április 22-én a hazánkat elérő zivatarrendszerből, a szomszédos Szlovákia területén nagyobb méretű jégdarabok hullottak (6. kép), Kassától északra egy tornádó is kialakult (7.kép).

Április 29-én front nem érte el hazánk térségét, viszont labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezett. Ez kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek először Baranya megye fölé sodródtak a kora délutáni órákban, majd az ország középső területein jégveszélyes zivatarok is kialakultak. A legveszélyesebb felhőzetet Jász-Nagykun-Szolnok megyében az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 6000 méter fölé emelkedett, és ebben a magasságban az alacsony hőmérsékleten (- 21 °C) búza, borsó nagyságnyi jég tudott kialakulni.

A hazánkhoz hasonló időjárási helyzet mellett, április 29-én Németországban is többfelé hullott nagyobb mennyiségű jég a kialakult heves zivatarokból (8. kép).

Április 15. és május 2. között ezer 29 387 villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (9. kép).

Jégbejelentések
2021. 04. 15. – 05. 02. között

Forrás:
https://www.idokep.hu/hirek/igy-kavarta-a-tormeleket-a-kassa-kornyeken-kialakult-tornado
https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi
https://www.idokep.hu/keptar/album/J%C3%A9ges%C5%91

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei