Országos hírek

2021. május 17. és 30. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából.

A két hét alatt több alkalommal vonultak át heves zivatarok hazánkon, amelyekben szupercellák is kialakultak, néhol nagyobb mennyiségű csapadékkal kísérve. Az elemzett időszak alatt az időjárás 9 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Május második felében is folytatódott a frontátvonulás. A május 23-án és 30-án hazánkon is átvonuló frontokkal érkező heves zivatarok néhol jelentősebb mennyiségű csapadékot eredményeztek.

Május 23-án egy hidegfront érkezésének és a kedvező légköri feltételeknek (labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő) hatására alakultak ki heves zivatarok, illetve szupercellák, amelyeket nagy mennyiségű csapadék, viharos erősségű szél és jégeső kísért.

15 óra után, a Duna-Tisza közén két szupercella kezdte meg életútját (5. kép). Az Alföldön kialakult szupercellák kelet felé haladtak tovább, amelyek közül az északabbra lévő cella Szolnok-Törökszentmiklós irányába mozgott. A másik szupercella délebbi vonalon haladt tovább, Nagykőrös-Mezőtúr irányába, melynek ereje egészen a keleti országhatárig kitartott. (6. kép).  A legveszélyesebb felhőzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakult ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 8000 méter fölé emelkedett. Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból (- 35 °C) borsó, cseresznye, néhol dió nagyságú jég is elérhette a talajfelszínt (7. kép).


5. kép: Mezőhék közelében kialakult szupercella

6. kép: Tiszaföldvár mellett kialakult szupercella

7. kép: Mezőtúron jelentettek cseresznye. dió nagyságnyi jeget

Május 30-án szinte „fortyogott a légkör” a Kárpát-medencében, amelyet a közelünkben örvénylő magassági hidegörvény okozott.

(https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/)


Néhol komolyabb légköri elektromos tevékenység (zivatar) is zajlott, a villámsűrűség térképen látható, hogy hol dörrent meg az ég (8. kép). A záporok, zivatarok egymás után pattantak ki a késő délelőtti órákban, ekkor még jellemzően a Tiszántúlon, illetve Budapest térségében, majd a délután folyamán egyre inkább nyugatabbra tolódtak, több helyen jégeső kísérte az erősebb cellákat (9. kép).

8. kép: 24 órás villámsűrűség május 30-án

9. kép: Kemenesmagasiban hevesebb zivatarok is kialakultak május 30-án


A labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb felhőzet Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 6400 méter fölé emelkedett. Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból (- 28 °C) búza, borsó nagyságú jég is elérhette a talajfelszínt (10. kép).

10. kép: Május 30-án Kalocsa környékén hullott búza, borsó nagyságnyi jég

Az idei év áprilisában és májusában az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás, mégis több zivataros és bekapcsolási napon vagyunk túl, mint a korábbi évek azonos időszakában.

A zivataros napok magas száma a következő tényezők hatására alakulhatott ki:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága nagyon alacsonyan volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott, melyek áprilisban és májusban általában nem jellemzőek.
  • A hideg idő ellenére, több napon alakultak ki zivatarok és hullott nagyobb mennyiségű csapadék. A talajban rendelkezésre álló kellő mennyiségű nedvesség és a rövid napsütéses időszakok, „jó táptalajt” biztosítottak a zivatarok kialakulásának.
  • A hidegfrontok nedves, hideg levegővel érkeztek hazánk területére.
  • Több esetben alakult ki nagyobb mennyiségű és méretű jégszemeket tartalmazó szupercella hazánk felett, amelyek ellen a rendszer nem tud kellő hatékonysággal védekezni.

Május 17. és 30. között ezer 24 050 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (11. kép).

 

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.idokep.hu/hirek/szupercellakkal-jegesovel-vonult-a-front

https://www.idokep.hu/hirek/tuba-jegeso-kiseri-a-mai-zivatarokat

https://www.metkep.hu/2021/05/31/sokfele-jegeso-felhoszakadas-kiseri-a-zivatarokat/?fbclid=IwAR2MDCTZo2JgC0MLw32gJFFMzJ-L1WDgw-NOypDuT1GH-XtLO2OPqfg_ZvE

https://www.metkep.hu/2021/05/23/szupercellak-ozonviz-jegeso-az-orszagban-kepekkel-videokkal/?fbclid=IwAR1TiJoSHpRdZcAYmqld8BzYhEvHPJWax_thy055ptTOf89YOwun7oU3SQc

https://www.idokep.hu/hirek/ma-sem-usztuk-meg-jeg-nelkul?fbclid=IwAR1wCXMZJmAcx1gJvVCe7FSvaLLjR51fTYcHnQghqCwkLvWIz9zEzJNwsIU

https://www.metkep.hu/2021/05/30/zivataros-delutan/?fbclid=IwAR3uV1YgTCDQV8BJ79k37rXDRm76Lmmfx5ijA84Ben0iOPNITzthHKXJjvk

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám