Országos hírek

A meteorológiai weboldalakon látható radarkép

A legnépszerűbb és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is a honlapon megjelenített radarkép, ahol jó felbontással a pillanatnyi csapadékintenzitásról kapunk információt. Ezek az értékek a térkép alsó részén található színskála alapján eltérő méretű csapadékformára utalnak (1. kép).

 • Szitálás
 • Gyenge, mérsékelt intenzitású eső
 • Közepes és nagy intenzitású eső
 • Zápor, zivatar, jégeső
 • Villámárvíz

1. kép: Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelenített radarkép

 

A saját meteorológia webalkalmazásunkban látható radarkép

Az általunk használt radarképek, illetve értékekből, meg tudjuk határozni, hogy pontosan melyik zivatarcella volt jégveszélyes, melyik cellából mikor és mennyi ideig hullhatott károkat okozó jég az adott területen (2. kép). A radarképeken általában azt láthatjuk, hogy a zivatarcella átmérője 10-20 km, míg a szupercelláké esetenként 30-40 km is lehet, de a térkepinkből, adatainkból pontosabban meg tudjuk határozni, hogy ezeknek a celláknak pontosan melyik része volt jégveszélyes.

 

2. kép: Az általunk használt radarkép - 2021. június 25-i szupercellás zivataros nap

 

Miből esik a jég? – A radarképek összehasonlítása

Egy „egyszerű” (meteorológiai weboldalakon is elérhető) radarképen a zivatarcella minden olyan részét láthatjuk, amely nedvességet tartalmaz (3. kép).

 

Ezzel szemben, a saját térképeinken sokkal „kisebbnek” tűnnek (területi kiterjedést illetően) a zivatarfelhők, mivel ezekben a magasabb tartományokban olyan értékek jelennek meg, amelyek jég jelenlétére utalhatnak (4. kép).

 

Erre az egyik jó példa az idei évben, a 2022. április 24-i szupercellás zivatar, amit az alábbi két képen kiemelve láthatunk (3. és 4. kép).  A 3. képen (egyszerű, bárki számára elérhető radarkép) látható, hogy a szupercellás zivatar felhőzete meglehetősen nagy területet fed, míg a 4. képen (az általunk használt térkép), a zivatar azt a részét láthatjuk csak amelyik jégveszélyes lehetett. Ezek alapján meg tudtuk állapítani, hogy zivatarcella ezen részében, 10 km-es magasságban, becsléseink szerint -45 °C volt. Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból nagyobb méretű jég (akár dió nagyságú is) eshet. A védekezésnek köszönhetően borsó nagyságú jég hullott Miskolc környékén.

 

3. kép: A 2022. április 24-i szupercellás zivatar kiterjedése egy „egyszerű” radarképen

 

4. kép: A 2022. április 24-i szupercellás zivatar jégveszélyes területe az általunk használt radarképen

 

5. kép: Radarképek összehasonlítása a 2022. április 24-i szupercellás zivatar esetében

 

6. kép: Jégészlelések 2022. április 24-én

 

A térképeinken jégbejelentésinket is fel tudjuk tüntetni, melyeket a település nevével és pontokkal feltüntetve láthatunk. Egy-egy jégészlelés adatait a térkép bal felső sarkában láthatunk, melyben a jégbejelentés dátuma, időtartama, illetve a jég méret, mennyiségét tudjuk megnézni. Az észlelésekből is jól látszódik, hogy a zivatar mely része volt veszélyes melyik cellából hullhatott jég, illetve, hogy milyen irányban haladt tovább a rendszer (6. kép)

A meteorológiai webalkalmazásban felhasznált térképeket, egy-egy zivataros nap utólagos elemzésére, értékelésére használjuk, mellyel visszamenőleg meg tudjuk állapítani a jégveszélyes zivatarokat, ezáltal, pontosabb és hatékonyabb beavatkozást tudunk elérni.

További információk:

https://www.met.hu/ismertetok/radar_ismerteto.pdf

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

https://www.metnet.hu/radar

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám