Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. május 9. és május 22. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

 

Az elmúlt két hét időjárása nagyon hasonlóan alakult. Hétfőn és kedden csapadékos időjárás volt tapasztalható Közép Európa időjárását meghatározó anticiklon hatására, melyet szerdai és csütörtöki napokon szárazabb melegebb időjárás követett. A hétvége előtt megérkező hidegfrontok, melyeknél jelentős jégeső kockázattal is számoltunk ismét lehűtötte a levegőt, azonban a jégkármérséklő rendszer üzemeltetésének is köszönhetően a várakozásokkal ellentétben számottevő jeges cella nem alakult ki.

Május 9-én és 10-én a nyugati országrészben alakultak ki hevesebb záporok és zivatarok, melyekhez helyenként búza és borsó méretű jégeső társult.

Május 12-én az országot elérő hidegfont hatására kialakuló záporok és zivatarok mellet a nyugati országrészbe az Alpok irányából érkező szupercella okozott jégesőt Söpte település környezetében (1. kép).

Május 17-én az átvonuló zivatarok Békés és Bács-Kiskun megye területét érintették, melyek során borsó méretű jégesőt is tapasztalhattunk.

A vizsgált időszak alatt az időjárás 7 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

 

1. kép

 

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (2. és 3. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (4. és 5. kép).

 

2. kép: Bekapcsolt generátorok száma május 9. és május 22. között

 

3. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban május 9. és május 22. között

 

4. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján május 9. és május 22. között

 

5. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján május 9. és május 22. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Május 9-10-én Közép Európa időjárását egy anticiklon határozta meg, melynek labilis légköre következtében helyenként záporok zivatarok alakultak ki az országban. A hazánkban tapasztalt kis mennyiségű és méretű jéggel ellentétben Szerbiában (6. kép) jelentős mennyiségű jeget tapasztaltak.

 

6.kép

 

Az anticiklon hazánkat elérve száraz meleg levegőt szállított, melynek következtében szerdai és csütörtöki napokra nyárias időjárás volt jellemző, helyenként akár harminc fokot is meghaladó hőmérsékleteket mérhettünk.

A nyárias időjárásban változás csütörtök tapasztalhattunk, amikor egy nedves levegőt szállító hidegfront érte el hazánkat, melynek következtében jellemzően a Dunántúl északi részén és az északkeleti területei voltak csapadékosabbak. A május 12-i hidegfront során kialakult szupercella eredményezte a Söptén tapasztalt jégesőt.  Május 13-án, pénteki napon további záporok és zivatarok voltak jellemzőek, azonban jégeső hazánkban nem volt tapasztalható. A jégveszélyes területeken a generátorok mindkét napon üzemben voltak. A hazánkon is átvonuló hidegfront hatására a környező országokban, Ausztriában (7.kép), Horvátországban (8.kép), Olaszországban (9.kép) és Romániában (10-11.kép) jelentős mennyiségű jégesőt regisztráltak.

7.kép

 

8. kép

 

9. kép

 

10. kép

 

11. kép

 

Május 17-én az átvonuló hidegfront kapcsán az előrejelzések alapján további záporokra és zivatarokra lehetett számítani, azonban az országhatárt elérő felhőzet nem hozott számottevő csapadékot.

Május 21-én a meteorológiai modellek ismételten jelezték a heves záporok és zivatarok kialakulásénak esélyét a hazánkat elérő nedves légtömegek kapcsán, melyek egy nappal korábban Németországban (12.kép) dió méretű jeget is eredményeztek. Hazánkban a jégveszélyes területeken üzemben voltak a generátorok, jégeső nem volt tapasztalható az adott napon, míg Szlovéniában (13.kép) jelentős járok keletkeztek a talajt elérő nagy méretű jég következtében.

 

12. kép

 

13. kép

 

Május 9. és május 22. között 33 668 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (14. kép).

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://www.idokep.hu/hirek/szupercella-okozott-jegesot-sopten-csutortokon

https://eswd.eu/

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ