Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. szeptember 12. és 25. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása fokozatosan mérsékelte, majd az ország teljes területén meg is szüntette az aszályt hazánkban. Az átvonuló frontrendszerek hazánk döntő részére jelentős csapadékot és markáns lehűlést hoztak. Az elmúlt két hét időjárása meglehetősen szokatlanul alakult, mivel a korábbi évek szeptemberi időjáráshoz képest sokkal több jégveszélyes zivatar alakult ki hazánkban, melyek szükségessé tették a generátorok üzemelését.

A talajgenerátorok ebben a két hétben országosan több órát működtek, mint a korábbi években, mivel az elmúlt 4 év átlagához képest jóval több jégveszélyes zivatarfelhő érkezett. A vizsgált időszakban az időjárás 5 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek ezen időszakban is a talajgenerátorok bekapcsolásra az érintett területeken, azonban a működésük most sem akadályozta meg a csapadék kialakulását.

 

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma szeptember 12. és 25. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban szeptember 12. és 25. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján szeptember 12. és 25. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján szeptember 12. és 25. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

Az elmúlt hetek bőséges csapadékának köszönhetően országszerte megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban. Az elmúlt 30 nap során nagy területen a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, mely sokfelé kétszerese, háromszorosa az átlagnak (5. kép). 

5. kép 30 nap alatt lehullott csapadék összeg szeptember 25-i állapot szerint

 

Szeptember 15-én egy frontrendszer érkezett térségünkbe, amely a következő napokban többfelé csapadékos, szeles időt hozott magával, illetve jelentős lehűlés vette kezdetét.  Szezonzáró hidegfront vonult át az országon, a Dunántúlon és a középső tájakon több helyen alakultak ki heves zivatarok. Ezen a napon Budapesten és az Alföldön is szupercellák haladtak végig látványos struktúrájú felhőzettel, mely ellen a jégkármérséklő rendszer csak korlátozottan nyújt védelmet (8. kép).

 A fővárosba peremfelhővel érkezett meg a vihar, melyet felhőszakadás, néhol borsó és kisebb cseresznye nagyságú jég és viharos széllökések kísértek (6.kép). A felhőszakadás miatt a belváros egyes részen állt a víz. (7. kép).

6. kép Borsó nagyságú jég kísérte a zivatarokat Budapesten szeptember 15-én

 

7. kép A felhőszakadás miatt több helyen állt a víz az utakon Budapesten szeptember 15-én

 

8. kép Szupercella haladt el Kiskörénél szeptember 15-én

 

Ugyanezen időjárási helyzetben szeptember 15-én Olaszországban (9. kép), Horvátországban (10. kép), Szlovéniában (11. kép) és szeptember 16-án szintén Olaszországban (12. kép) nagyobb méretű jég kísérte a zivatarokat.

9. kép Nagyobb jégdarabok kísérték a heves zivatarokat Olaszországban szeptember 15-én

 

10. kép Horvátországban több helyen jég kísérte a zivatarokat szeptember 15-én

 

11. kép Szlovéniában is nagyobb jégdarabok hullottak szeptember 15-én

 

12. kép Olaszországban szeptember 16-án a heves zivatarokat nagyobb jég kísérte

 

Az ezt követő napokban, hazánkban a szeptemberi időjárásra szintén nem jellemző, tavaszias záporok és jégveszélyes zivatarok alakultak ki szeptember 19 és 22. között. A talajgenerátoros védekezésnek köszönhetően az intenzív zivatarcellákból néhol csak búza, borsó nagyságú jég hullott (videó).

Szeptember 12. és 25. között 33 406 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarokat-hoz-a-csutortok

https://www.idokep.hu/hirek/letarolta-a-vihar-a-fovarost

https://www.idokep.hu/hirek/aproszemu-de-kiados-jegeso-zudult-mosonszolnokra

https://www.idokep.hu/hirek/jegesovel-jottek-a-mai-zaporok-zivatarok-is

https://www.idokep.hu/hirek/potyogott-a-jeg-maglodon

https://www.idokep.hu/hirek/szupercellakkal-ert-veget-a-nyar

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám