Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. szeptember 26. és október 2. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Szeptember utolsó hetében meglehetősen sok jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki az országban, így a talajgenerátorok négy napon is bekapcsolásra kerültek. Ennek következtében országosan jóval többet üzemeltek a generátorok az elmúlt négy év átlagához képest. Ez az időjárás, mely a korábbi évekhez képest rendkívül szokatlan, egész szeptemberre jellemző volt.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok szeptember utolsó hetében is!

 

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma szeptember 26. és október 2. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban szeptember 26. és október 2. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján szeptember 26. és október 2. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján szeptember 26. és október 2. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

Szeptemberben tartósan csapadékosra fordult az időjárás, így a 2022-es év eddigi legcsapadékosabb hónapja lett. Az országos átlag megközelítette a 100 mm-t, amivel a 9. legcsapadékosabb szeptember lett 1901 óta (5. kép). A délkeleti és északkeleti országrészekben sokfelé a szokásos mennyiség 250-300%-a hullott, és így az Alföldön néhol (fehér pontozott területek) az idei szeptember volt a legcsapadékosabb egészen 1901-re visszamenőleg vizsgálva (6. kép).

5. kép A 9. legcsapadékosabb szeptember volt 1901 óta

 

6. kép A délkeleti és északkeleti országrészekben sokfelé a szokásos mennyiség 250-300%-a hullott

 

Szeptember utolsó hetének időjárását egy frontrendszer alakította, aminek köszönhetően az országban több helyen alakultak ki jégveszélyes zivatarok, szupercellák, többfelé nagyobb mennyiségű csapadékot hagyva maguk után.

Szeptember 27-én szupercellák alakultak ki a Dunántúlon, néhol pedig felhőszakadás, jégeső kísérte a zivatarokat (videó).

Pécset szupercella, illetve fővárost, Paksot, Dunaújvárost és Kalocsát heves zivatarok érték el, melyeket csak borsó nagyságú jég kísért a jégkármérséklő rendszer üzemelésének köszönhetően (7. kép).

7. kép A zivatarokat borsó nagyságnyi jég kísérte Homomégyen szeptember 27-én

 

Szeptember 29-én délután júniusra emlékeztető heves zivatarok alakultak ki az ország déli részén, melyek közül is kiemelkedett egy Szeged térségében elhaladó szupercella. A jégkármérséklő rendszer generátorai délelőtt 11:30-tól Somogy megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonalon fokozatosan bekapcsolásra kerültek a zivatarlánc előrehaladásának megfelelően. Az érintett megyék többségében a talajgenerátoros védekezés hatékonyan mérsékelte a kialakuló jégszemek méretét, azonban akadt jobban veszélyeztetett területe az országnak. További információk az alábbi cikkben találhatók:

https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/104995-a-fenyegetesek-miatt-leallitott-generatorok-mersekelhettek-volna-a-jegkarokat

 

Ugyanezen időjárási helyzetben szeptember 27-én Olaszországban (8. kép), Szerbiában (9. kép), Bulgáriában (10. kép) és szeptember 29-én szintén Olaszországban (11. kép) és Szerbiában (12. kép) nagyobb méretű jégdarabok kísérték a zivatarokat.

8. kép Olaszországban szeptember 27-én a heves zivatarokat cseresznye nagyságú jég kísérte

 

9. kép Szerbiában hatalmas jégdarabok hullottak szeptember 27-én

 

10. kép Bulgáriában a heves viharokat nagy jégdarabok kísérték

 

11. kép Olaszországban szeptember 29-én is nagyobb jég hullott

 

12. kép Szerbiában szeptember 29-én a heves zivatarokat nagy jégdarabok kísérték

 

Szeptember 26. és október 2.  között 23 389 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/szupercellakat-es-jegesot-is-hozott-a-front

https://www.idokep.hu/hirek/latvanyos-szupercella-es-jegeso

https://www.idokep.hu/hirek/tetoket-lyuggatott-gyumolcsoseket-vert-szet-a-jeg-delen

https://www.idokep.hu/hirek/szupercella-okoz-jegesot-delen

https://www.idokep.hu/hirek/5-oran-at-robogott-a-jegesos-szupercella

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarok-jartak-az-orszagot-ejjel

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4947&m=2

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4952&m=2

https://www.idokep.hu/hirek/a-kilencedik-legcsapadekosabb-szeptember-van-mogottunk

https://www.facebook.com/photo?fbid=474917141331404&set=pcb.474918561331262

https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=3216&hir=Szupercellaval_bucsuzik_szeptember

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám