Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. május 8. és 21. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Az időszak hűvös és csapadékos időjárását a hazánkat délnyugat felől elérő mediterrán ciklonok okozták, melyek bőséges csapadékot hoztak térségünkbe. Az országban sokfelé nagyobb mennyiségű csapadék hullott, mint ami optimális lett volna. A csendes áztató májusi eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak, melyek a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt villámárvizeket okoztak.
Az időszak időjárására jellemzően több jégveszélyes zivatar is kialakult az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 7 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban május 8. és 21. között

 

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép május 8. és 21. között

 

 METEOROLÓGIAI ADATOK

A május közepén kezdődött csapadékos időszakban az ország nagy részén 40-70 mm eső esett, de a Dunántúlon 100 mm fölötti mennyiség is előfordult. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati részén jelentősen, 60-80 mm-rel meghaladta a sokéves átlagot (május 22-i állapot szerint). A május 11-től érkező mediterrán ciklonoknak köszönhetően – több országban heves esőzéseket, villámárvizeket okozva - nagyobb csapadék-utánpótlás érkezett hazánkba, ezért a talaj nedvességtartalma országszerte kedvezően alakult és az aszály is megszűnt (3. kép).

3. kép: Aszályszint május 21-i állapot szerint

 

Határainkon túl nem csak hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a villámárvizek okoztak nagy problémát, hanem több helyen nagyobb mennyiségű és méretű jég is hullott, ami nálunk elmaradt a rendszer működésének köszönhetően. 

Május 11-én (4. kép) és 15-én (5. kép) Olaszországban hullott nagyobb mennyiségű jég. Május 17-én Koszovó (6. kép), Szerbia (7. kép) területén esett jég. Emellett május 18-án Görögországban (8. kép), május 20-án pedig Törökországban (9. kép) hullott jég.

4. kép: Május 11-én Olaszországban hullott nagyobb méretű jég


5. kép: Május 15-én nagyobb mennyiségű jég hullott Olaszországban

 

6. kép: Koszovó területén hullott nagyobb mennyiségű jég

 

7. kép: Szerbiában több területen esett nagyobb méretű jég

 

8. kép: Május 18-án Görögországban hullott jég

 

9. kép: Törökországban is nagyobb mennyiségű jég hullott május 20-án

 

Az elmúlt két hétben hullott nagyobb mennyiségű csapadék kedvezően alakult az ország teljes területén. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy a nyári időszakban - a tavalyi évhez hasonlóan - nem lesz aszályosabb periódus, hiszen a klímakutatók szerint folytatódhat a szélsőséges időjárás Európában a La Niña után az El Niño jelenség következtében.  Az előrejelzések szerint az év hátralévő részében egyre erősödik az El Niño jelenség, ami azt jelenti, hogy az átlagosnál melegebb időjárás követi, ami a klímaváltozással együtt azt eredményezheti, hogy 2023 lehet a legmelegebb év a mérések kezdete óta.

További információk a jelenségről:

La Niña után El Niño? Folytatódik a szélsőséges időjárás Európában? (klimapolitikaiintezet.hu)

Az eddigi legmelegebb év lehet 2023 az erősödő El Niño miatt (idokep.hu)

 

Forrás:

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám