Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. július 31. és augusztus 13. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

A július második felében tapasztalható hűvösebb, csapadékosabb időjárás augusztus első hetére is jellemző volt, melyet az időközben érkező hidegfront tovább erősített. A hidegfrontot kísérő szupercellák augusztus 5-én rekord méreteket öltöttek, melyek mind kiterjedésükben, mind az elért magasságukban megmutatkoztak. Az Aggtelek vonalán áthaladó szupercella már a radar méréshatárát meghaladó értékeket is mutatott, a Budapestet érintő szupercella pedig méreteiben volt kiemelkedő, területe meghaladta a Balaton területének a 3,5-szeresét (2182 km²). Emellett kimagaslóan magas villámtevékenységet is mértek az OMSZ műszerei. A 2019 óta gyűjtött adatok alapján ezen a napon számlálták a legtöbb villámlást az ország felett, több mint 312 ezer villámot.

Az időszak időjárására jellemző volt, hogy több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 7 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

  1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban július 31. és augusztus 13. között

 

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép július 31. és augusztus 13. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Augusztus első hetében is többfelé alakultak ki szupercellák, zivatarláncok az országban, melyeket néhol felhőszakadás, viharos széllökés kísért, több helyen károkat okozva.

Augusztus 5-én országszerte többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Budapest térségében nagy kiterjedésű szupercella haladt el (2.videó), melyet erős viharok és széllökések kísértek, és ennek következtében megdőlt az országos és egyben fővárosi napi széllökés rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 129,6 km/h erősségű széllökést is mért. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer működése óta ezen a napon mérték a legmagasabb egy napra jutó villámdarabszámot.

Augusztus 6-án hidegfront érkezett hazánkba, melynek köszönhetően sokfelé volt az országban erős, kiemelten a magasabb tájakon viharos szél. A legerősebb széllökést a fővárosban regisztrálták, amellyel új fővárosi napi széllökési rekord született. (83,2 km/h)

Augusztus 7-én hétfőn a vasárnap érkező hidegfrontnak köszönhetően a Kékestetőn csupán 10,6 fokig melegedett fel a levegő a legmelegebb órákban, amellyel új legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord született erre a napra vonatkozóan.

Augusztus első két hetének időjárását tekintve nem történtek jégesőkárok hazánkban, ellenben a szél és a nagy mennyiségű csapadék több helyen okozott problémát. A környező országokban ebben az időszakban az Adria irányától észak-kelet irányba haladó frontrendszer és zivatarok, valamint a jégeső is jelentős károkat okozott. Boszniában augusztus 4-én (3.kép) Szlovéniában augusztus 5-én (4.kép), Litvániában és Észtországban augusztus 7-én (5.-6. kép) és Oroszországban augusztus 9-én (7.kép).

 

3. kép: Boszniában augusztus 4-én hullottak nagyobb méretű jégdarabok

 

4. kép: Szlovákiban augusztus 5-én hullottak jégdarabok

 

5.kép: Észtországban augusztus 7-én okozott nagyobb károkat a jégeső

 

6.kép: Lettországban augusztus 7-én nagy károkat okozott a jégeső

 

7. kép: Augusztus 9-én Oroszországban tojás méretű jég hullott

 

Forrás:

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám