Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. augusztus 14. és 27. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából 

Az időszak első felében szinte minden nap kisebb-nagyobb számban záporok, zivatarok alakultak ki hazánkban. Az adott időszak második felében forró, száraz időben volt részünk, záporok, zivatarok csak a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki, de a hőséget továbbra sem mérsékelték.

Az időszak időjárására jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 6 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

 1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban augusztus 14. és 27. között

 

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép augusztus 14. és 27. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Augusztus második felében néhány helyen jégveszélyes zivatarok is kialakultak az országban, melyeket néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísért.

Augusztus 16-án és 18-án a Kárpát medence időjárását egy hidegcsepp (https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/) alakította, melynek hatására elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, egy-egy intenzív zivatart viharos széllökés és felhőszakadás is kísért.

Augusztus 16-án, szerdán felhőszakadással, viharos széllel kísért zivatarok alakultak ki szerda délután a középső tájakon is. A láncba rendeződő zivatarcellák peremfelhővel érték el Nagykőrös környékét (3. kép).

 

3. kép: Augusztus 16-án a zivatarokat felhőszakadás kísérte Nagykőrös környékén

 

Szerdán a kora esti órákban délkelet felől elérte Budapestet és térségét egy erősebb zivatarlánc, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a XI. kerületben 41 mm eső zúdult le. Helyenként a 70 km/h-t is meghaladták a legerősebb széllökések.

Augusztus 18-án továbbra is a hidegcsepp hatására alakultak ki heves zivatarok az ország középső, valamint a Dunántúl keleti területein. A zivatarokat felhőszakadás, erős, viharos szél, kisebb méretű jég kísérte, Pécsen 40 mm csapadék zúdult a város egy részére, ahol kisebb villámárvíz alakult ki emiatt.

Az adott időszak alatt több helyen szélsőséges időjárás volt jellemző Európában, a zivatarokat több helyen nagyméretű jégdarabok kísérték.

Nagyobb mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak Lengyelországban augusztus 15-én (4. kép) és augusztus 17-én Olaszországban (5. kép). Augusztus 22-én Csehországban (6. kép), augusztus 25-én Svájcban (7. kép) és Ausztriában (8. kép) a heves zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték és okoztak nagyobb károkat.

 

4. kép Lengyelországban nagy károkat okoztak a zivatarokat kísérő nagyobb jégdarabok augusztus 15-én

 

5. kép: Augusztus 17-én a zivatarokat nagyobb mennyiségű jég kísérte Olaszországban

 

6. kép: Csehországban hatalmas jégdarabok hullottak augusztus 22-én


7. kép: Augusztus 25-én Svájcban a heves zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték

 

8. kép: Ausztriában is nagyobb jég kísérte a heves zivatarokat augusztus 25-én

 

 

Forrás:

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám