Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. szeptember 11. és 30. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából 

A szeptemberi száraz időszakot, néhány fronttal érkező jégveszélyes zivatar szakított meg egy-egy napra a hónapban. Szeptember 25-ét követően száraz, csapadékmentes időben volt részünk, az országban sehol sem alakultak ki zivatarok, így a generátorok üzemeltetésére sem volt szükség.

Az időszak időjárására kevésbé jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 7 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban szeptember 11. és 30.között 

 

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép szeptember 11. és 30. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

A három hét alatt csak néhány napon alakultak ki az országban jégveszélyes zivatarok, melyeket az ország egy-egy területén kisebb méretű jég kísért.

Szeptember 23-án, egy frontrendszer érte el hazánkat, szombat reggel többfelé fordult elő eső, zápor, délen zivatarok is kialakultak. Késő délután, kora este dél felől egy újabb, kiterjedt csapadékzóna érkezett, amely délkeleten, keleten heves zivatarokat is okozott. Csongrád-Csanád és Békés vármegyét is viharok érték el, több helyen észleltek jégesőt, Sarkadon az átvonuló szupercellából cseresznye nagyságú darabok hullottak (3.kép).

 

3. kép: Sarkadon a zivatarokat kisebb méretű jég kísérte szeptember 23-án

 

Szeptember 25-től csak jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott hazánkban, nagyrészt napos, száraz időben volt részünk, a 10 napos csapadékösszeg esetében egyes területeken jelentős hiány mutatkozik (4. kép).

 

4. kép: 10 napos csapadékösszeg a szeptember 30-i állapot szerint

 

Szeptemberre nem jellemző módon több helyen is szélsőséges időjárás volt jellemző Európában, a zivatarokat több helyen nagyméretű jégdarabok és felhőszakadás kísérte, melyek nagyobb károkat okoztak (videó).

Nagyobb mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak Spanyolországban (5. kép) és Dániában (6. kép) szeptember 11-én, majd Ausztriában (7. kép) szeptember 13-án és Ukrajnában szeptember 14-én (8. kép). Szeptember 17-én Franciaországban (9. 10. és 11. kép), Spanyolországban (12. kép) illetve szeptember 19-én Boszniában (13. kép) okoztak nagyobb károkat a zivatarokat kísérő jégdarabok.  Olaszországban (14., 15., 16., 17. kép) szeptember 23-án, Szerbiában (18. kép) szeptember 24-én, Görögországban (19. kép) szeptember 25-én és Norvégiában (20. kép) szeptember 27-én a heves zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték és okoztak hatalmas károkat.

 

5. kép: Spanyolországban szeptember 11-én nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat

 

6. kép: Dániában is nagyobb károkat okozott a jég

 

7. kép: Ausztriában szeptember 13-án a zivatarok nagyobb károkat okoztak

 

8. kép: Ukrajnában is nagyobb károk keletkeztek szeptember 14-én

 

9. kép: Franciaországban hatalmas jégdarabok hullottak szeptember 17-én

 

10. kép: Franciaországban hatalmas jégdarabok hullottak szeptember 17-én

 

11. kép: Franciaországban a hatalmas jégdarabok nagy károkat okoztak szeptember 17-én

 

12. kép: Spanyolországban hatalmas jégdarabok hullottak szeptember 17-én

 

13. kép: Boszniában nagyobb jégdarabok hullottak szeptember 19-én

 

14. kép: Olaszországban nagyobb mennyiségű jég hullott szeptember 23-án

 

 15. kép: Olaszországban hatalmas károkat okoztak a zivatarokat kísérő jégdarabok szeptember 23-án

 

16. kép: Olaszországban hatalmas károkat okoztak a zivatarokat kísérő jégdarabok szeptember 23-án

 

17. kép: Olaszországban hatalmas károkat okoztak a zivatarokat kísérő jégdarabok szeptember 23-án

 

18. kép: Szerbiában károkat okoztak a zivatarokat kísérő jégdarabok szeptember 24-én

 

19. kép Görögországban is nagyobb károk keletkeztek szeptember 25-én

 

20. kép: Norvégiában is nagyobb mennyiségű jég kísérte a zivatarokat szeptember 27-én

Forrás:

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám