Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

A 2024. május 27. és június 9. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

A május 27. és június 9. közötti időszak az elmúlt 6 év legviharosabb 2 hete volt, szinte minden nap kialakultak záporok, jégveszélyes zivatarok, helyenként szupercellák az országban. A zivatarokat és szupercellákat többfelé heves felhőszakadás, károkozó szél és különböző méretű jég kísérte. Az ország jelentős részén nagy mennyiségű csapadék hullott le, melynek következtében számos helyen villámárvizek is kialakultak. Az időszakban 4 különböző napon összesen 7 szupercella okozott jelentős kárt, de ebből az időszakból kiemelkedik június 1., amikor 3 szupercella pusztított az országban. A talajgenerátorok bekapcsolására az említett időszakban összesen 13 napon volt szükség. Azokon a napokon, melyeken nem alakultak ki szupercellák, a Jégkármérséklő Rendszer generátorainak köszönhetően kisebb méretű jégszemek estek.

Az érintett talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként hány órán át kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, illetve mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban május 27. és június 9. között

 

 Az elmúlt 7 év során még nem volt országosan ekkora kiterjedésű és ilyen magas fokú a jégveszélyesség ebben az időszakban.

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép május 27. és június 9. között

 

 METEOROLÓGIAI ADATOK

Európában a fent említett kéthetes időszakban jelentős károk keletkeztek a nagy mennyiségű csapadék, zivatarok, jégesők, viharos szél és áradások következtében. A legtöbb kár Közép-és Kelet Európát érinette. Tornádóról 54, míg jégesőről közel 1000 bejelentés érkezett az „Európai szélsőséges időjárási események adatbázisának” (ESWD) oldalán, így ez az időszak az elmúlt 20 év 2. legjegesebb 2 hetének számít. Az olasz, a német és az osztrák területeken néhány nap alatt rendkívül sok, 150 mm-t meghaladó csapadék hullott le, emiatt komoly árhullámok alakultak ki a folyókon, halálos áldozatokat is követelve. Az árhullámok hazánk folyóira is megérkeztek: 800 km-t meghaladó árvízvédelmi készültség alakult ki a Duna, a Rába, a Zagyva, a Tarna, a Sajó, a Mura és a Dráva szakaszain.

Hazánkban május 27. és június 9. között szinte mindennap jellemző volt a záporok, zivatarok előfordulása helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos erejű széllökéssel. A lehullott csapadék országszerte enyhítette az aszályt, nagy területen hullott le 15 és 70 mm közötti csapadékmennyiség, a Dunántúl nyugati részén 100 mm-es összegek is előfordultak, de az Alföld déli és keleti részén ennél jóval kevesebb esett.

Június 1-én 3 szupercella is kialakult az országban. Az első szupercella Békés vármegyében keletkezett, mely Debrecen (3. kép) városán áthaladva hatalmas károkat okozott, egészen a szatmári területekig. A második, Mecsek környezetében képződött szupercella hat és fél órán, mintegy 350 kilométeren át haladva a délután folyamán elérte Debrecent és környékét. A városban jelentős károkat okozott a lehulló csapadék, mely dió méretű jéggel és heves szélviharral érkezett. A harmadik szupercella Paks térségében alakult ki és a Hortobágy térségéig hozott jelentős csapadékot, a viharos szél komoly károkat okozott.    

3. kép: Az első szupercella Békés vármegyében keletkezett, mely Debrecenen áthaladva okozott károkat június 1-jén

Június 3-án jelentős mennyiségű csapadék hullott az országban. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék több helyen az 50 mm-t is elérte, ami villámárvizek kialakulását idézte elő.  A legtöbb csapadékot – 91 mm-t –, Fonyódon mérték a műszerek.

Június 7-én a fővárost és térségét érintette egy intenzív zivatarcella, amely légzuhataggal és cseresznye, kisebb dió méretű jégesővel csapott le. A délután folyamán kialakult zivatarból több helyen kisebb dió nagyságú jég esett. Június 8-án szupercella érte el nyugat felől Sopron térségét délután 4 óra körül. A látványos felhőstruktúrát felvonultató zivatar viharos széllel és felhőszakadással érkezett, és kisebb szemű jégeső is kísérte. Június 9-én további 2 szupercella is okozott károkat az országban. Az egyik a kora esti órákban Ausztria felől érkezett és Szombathely térségét érintette, amelyből Nardán földet érve kialakult az év második tornádója, jelentős károkat okozva (4. kép). Az este folyamán a szlovák határ mentén végig vonult zivatarrendszer déli ágán egy újabb szupercella érte el az országot, amelyből több helyen is érkeztek jelentések kisebb szemű jégesőről.

4. kép: Tornádótérkép

 

Nagyobb mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak Lengyelországban május 30-án (5. kép), június 4-én és 7-én (6. kép). Ausztriában június 9-én (7. kép), (8. kép), (9. kép) keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből. Horvátországban május 30-án és június 4-én (10. kép) hullott nagy mennyiségű jég a zivatarokból. Romániában június 4-én (11. kép), (12. kép), míg Litvániában május 29-én és 30-án (13. kép) keletkeztek komoly károk a növénykultúrákban. Június 7-én Szlovéniában a heves zivatarokat, nagy méretű jégdarabok kísérték (14. kép). 

A május 27-től számított következő két hétben 12 napon alakult ki olyan zivatarfelhő az országban, amelyből károkozó jég tud esni, ebből 6 napon extrém 10 ezer méter magasság fölé tornyosultak a zivatarfelhők. Komolyabb károkat azonban a 4 szupercellás napon lehet tapasztalni az ország területén, 8 további jégveszélyes napon a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően csak kisméretű jegekről szóltak a híradások.

A szupercellák belsejében olyan hatalmas erők tombolnak, amelyek több alkalommal is képesek 10-12 ezer méter magasságba felvinni a jégszemeket, így azok akár percekig -40 C° alatti hőmérsékleten tartózkodnak. Ennek köszönhetően a jégszemek a felhőben megtett útjuk során egyre nagyobb méretűre híznak, ezáltal nagyobb károkat képesek okozni.

 

5. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Lengyelországban május 30-án

 

6. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Lengyelországban június 4-én és 7-én is

 

7. kép: Ausztriában június 9-én keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből

 

 8. kép: Ausztriában június 9-én keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből

 

9. kép: Ausztriában június 9-én keletkeztek komoly károk a nagyméretű jégesőkből

 

10. kép: Horvátországban május 30-án és június 4-én hullott nagy mennyiségű jég a zivatarokból

 

 11. kép: Romániában június 4-én keletkeztek komoly károk a növénykultúrákban.

 

12. kép: Romániában június 4-én keletkeztek komoly károk a növénykultúrákban.

 

13. kép: Litvániában május 29-én és 30-án keletkeztek komoly károk a növénykultúrákban

 

14. kép: Június 7-én Szlovéniában a heves zivatarokat, nagy méretű jégdarabok kísérték 

Forrás:

https://www.idokep.hu/tornado

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

https://www.idokep.hu/hirek/videokon-a-szombathelyi-tornado

https://www.idokep.hu/hirek/a-mecsek-labanal-szuletett-a-debrecent-letarolo-masodik-szupercella

https://www.eswd.eu/

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám