Országos hírek

Példás együttműködéssel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezése mellé állt hat kiskereskedelmi lánc, támogatva a hazai, kiváló minőségű görög- és sárgadinnye fogyasztókhoz eljuttatását, ezáltal piacot teremtve a magyar termelőknek. Az ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO és SPAR üzletekben a szezonban több alkalommal fognak magyar dinnyét kóstoltatni.

A hazai dinnye közös népszerűsítésével kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.-vel (AMC) és az áruházláncok vezetőivel tartott sajtótájékoztatót július 19-én.

Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke bevezetőjében elmondta, a kamarát dinnyetermesztő tagok keresték meg, jelezve, hogy idén jó minőségű és nagy mennyiségű termés várható, aminek bizony elkelne a promóció. A NAK felvette a kapcsolatot az AMC-vel valamint a nagy áruházláncokkal, akik gyorsan és határozottan a magyar dinnye ügye mellé álltak. A kamara célja a fogyasztás ösztönzése, mint az elnök ismertette, 50-60 helyszínen lesznek kóstolók, ahol új fajtákkal is megismerkedhetnek a fogyasztók. A jelenlegi, nemzetközi viszonylatban átlagos évi 13-15 kg dinnyefogyasztás emelése feltett szándék, ami a termelésnek is új lendületet adhat. Hiszen míg a 2000-es évek elején hazánk a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre volt, addig mára kiszorult az első tízből, ám a magyar dinnye újra „felfutóban” van.

Nemzeti dinnyeprogram

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szemléletes példát hozott: 40 fokos melegben képzeljünk magunk elé egy hűtött dinnyét és annak hatását… Szakmaibbra fordítva a szót, az államtitkár elmondta, közvélemény-kutatások szerint hazánkban a legelfogadottabb gyümölcs a dinnye, a lakosság több mint 90 százaléka szereti. Kiemelte: eredményes a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, azóta jelentősen emelkedett a görögdinnye termőterülete Magyarországon: az akkorra 4500-ra visszaesettről napjainkra mintegy 6 ezer hektárra nőtt, 11 ezer újabb családnak nyújtva megélhetést. A kormány célja a jelenlegi 2,5 millió tonna zöldség-gyümölcs termés 3 millióra emelése, ezzel mintegy százezer munkahely létesítése. Emellett a NAV és a Nébih szigorúan ellenőrzi a kereskedőket, a feketézők kiszűrése érdekében. Hangsúlyozta: fontos, hogy a békési, hevesi, szabolcsi, tolnai dinnyetermesztők is megbízható jövőt lássanak maguk előtt. Az államtitkár egyúttal köszönetet mondott az áruházláncoknak is, akik felismerték a termelők komoly szerepét.

Áruházi kóstoltátás

Lipcsey György, az AMC ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a magyar agrármarketing megújul, a június 15-től – a szaktárca égisze alatt – önállósult AMC több terméknek is szervez majd kampányokat. A magyar dinnye promóciója kapcsán részletezte, az áruházi kóstoltatás lesz a fő elem, sok tucatnyi helyszínen. Hat Erzsébet-táborba is kerül dinnye, ahol a gyerekeket, családokat célozzák meg. Nyár, dinnye, szeletem – ezzel a szlogennel adta át a szót az ügyvezető Pócs János országgyűlési képviselőnek, aki később dinnyetermesztői minőségében a laikus dinnyefogyasztói kérdésekre is tapasztalatból adott választ. Mint a honatya mondta, Magyarország területe, éghajlata kiváló a dinnyetermesztéshez. A sikerhez hármas egység vezet: termelő, elégedett fogyasztó és tisztességes kereskedő. Fontos, hogy a minőség is szempont legyen.

 

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy cégük több éve részt vesz közös kampányokban, s megerősítette azt a gondolatot, hogy az áruházi kóstoltatás a leghatékonyabb. Mint elárulta, az éppen promotált zöldség-gyümölcsből mindig több mint 10 százalékkal több fogy. A dinnye élen jár, s a minőség egyre inkább előtérbe kerül, a vásárlóknak is célszerű az olcsótól az ár-érték arányban legjobb felé orientálódniuk. Idén májusban a CBA egyik franchise partnere nagypiacot nyitott Szegeden, ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a friss termékek minél gyorsabban az asztalra jussanak.

Tonnaszám fogy a Lidl külföldi boltjaiban is a magyar dinnye

Heiszler Gabriella, a SPAR ügyvezető igazgatója számot is közölt: 4700 tonna magyar dinnyét értékesítettek tavaly. Idén a promócióhoz kapcsolódva balatoni és Velencei-tavi üzleteikben kóstoltatnak. Tapasztalatként említette, hogy többféle dinnyét keresnek a vásárlók, illetve célszerűnek látja, hogy a termékfejlesztés elindult a dinnyeszezon meghosszabbításának irányába, idén már hamarabb került magyar dinnye a polcaikra. Hangsúlyozta, amint megérnek az első magyar dinnyék, a SPAR csak azokból vásárol.

Samu Zsófia, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója elárulta, hogy idén már külön munkatárs foglalkozik csak a magyar zöldség-gyümölcs beszerzéssel. Dinnyefronton jelenleg három nagy és öt kistermelővel működnek együtt, s július eleje óta csak magyar dinnyét árulnak. Egyes áruházaikban már a sajtótájékoztató napjának délutánjától kóstoltatnak.

Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. PR vezetője közölte, idén is több ezer tonna magyar dinnye értékesítésére készülnek. Vállalatuk 2013-ban indította el a Lidl a magyar beszállítókért programot, s azóta a magyar dinnye érésétől csak hazait tesznek a polcaikra. A Lidl a lengyel, a cseh és a szlovák üzleteiben is árul magyar dinnyét, nem kevesebb mint 2500 tonnát évente.

Miről ismerszik meg a jó dinnye, s hová tűnt a fekete?

A legtöbb újságíró is szereti a dinnyét, s persze kíváncsi a szakmai titkokra. A sajtótájékoztatót levezető Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti osztályának vezetője mellett a szakavatott Pócs János országgyűlési képviselő, dinnyetermesztő is készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre. Szerinte, ha a dinnye szára, csumája összeszáradt, akkor biztosan nem friss a dinnye, amit egyébként kemény tárggyal megkopogtatva éreznünk kell, hogy rezeg; illetve a figyelmes termelő által rövidre vágott csumájú dinnye biztosan tovább friss marad.

De volt, aki – nosztalgiázva – a fekete dinnyét hiányolta a polcokról. Pócs János készséggel tájékoztatott arról, hogy mi ennek az oka. Tíz-húsz éve valóban a fekete dinnye volt a divat, de annak gyenge a héjszerkezete, rövid ideig tartható pulton, s nehezen szállítható. S hogy mi a „dinnyedivat”? A magszegény vagy magnélküli, 4-5 kilós termékek népszerűsége nő. Ez valóban ropogósabb, nincs kásás jellege, ám bonyolultabb a termesztése.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám