Országos hírek

Megnyílt a kamarai szervezésű XXII. Pápai Agrárexpo. A pénteki nyitányon szinte végig szakadó esőnek csak a város környéki és a Veszprém megyei gazdálkodók örültek igazán.


Minden rosszban van valami jó az elcsépelt hazai mondás szerint, és ez most a XXII. Pápai Agrárexpo kapcsán különösen igaz volt. A hagyományosan május végi esemény az utóbbi egy-két évben szikrázó, „aszályos” napsütésben kezdődött és zajlott le végig, ami jót tett az expónak, hiszen ez növelte már a nyitónapi látogatási kedvet. Másfelől a meleg nem kedvezett a térségi, főleg növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak, hiszen az esőnélküliség erősen befolyásolta a termésmennyiséget és -minőséget.

Ellenben Pápára május 25-én reggelre már óriási eső zúdult, és így meglehetősen barátságtalan időjárási körülmények között kezdődött el a megnyitó. A ceremónián viszont Győrffy Balázs NAK-elnök és Nagy István agrárminiszter is egy másik mondást – „a májusi eső aranyat ér” – idézett fel. Arra utaltak, hogy ez a csapadék áldást jelent a város környéki, a megyei gazdáknak, és bizakodva tekinthetnek az aratási időszakra.

Köszöntőjében a kamara elnöke azt emelte ki, hogy a rendezvény – amelynek három éve már ismét a NAK a főszervezője – a térség kiemelt agrárszakmai találkozója lett. Elfogadottságát pedig a mostanira felsorakozott közel száz kiállító (köztük gépforgalmazók, állattenyésztők, élelmiszeripari vállalkozások) is jelzi. Unger Tamás, Pápa alpolgármestere szerint az agrárexpo az egyik olyan helyi esemény, ami meghatározza a város arculatát, ami nélkül „a pápai május elképzelhetetlen”. Mint mondta, a kiállítás apropóján erre a napra szervezték a városban létesülő új takarmánygyártó- és forgalmazó üzem alapkőletételi ünnepségét is, sőt azt is bejelentette, hogy egy-másfél év múlva a településen helyi termelői piac is nyílhat az önkormányzat fejlesztésének köszönhetően.

Nagy István pedig megnyitóbeszédében összegezte, hogy a következő kormányzati ciklusban mire számíthatnak a tárcától a Veszprém megyei és más mezőgazdasági szereplők. Mint mondta minden minisztériumi, kormányzati intézkedés középpontjában a versenyképesség és a hatékonyság növelésének elősegítése áll majd. Így a kiemelt feladatok közé tartozik az osztatlan közös tulajdoni forma megszüntetése, az öntözés, a vízgazdálkodás fejlesztése –egyúttal az öntözött területek számának növelése –, valamint a közép- és felsőfokú agrároktatás nívójának emelése.

Az ünnepség vége után kiderült: ami jó a gazdáknak, az kevésbé a potenciális érdeklődőknek. Az égi áldás miatt ugyanis a vártnál kevesebben járkáltak a sportcsarnokban és a városi stadion mellett kialakított kiállítótéren. Na de szombatra és vasárnapra kedvezőbb körülményeket jövendöltek az időjárás-felelősök. Aki látogatást tervez – legyen az szakmai kíváncsiskodó vagy laikus – annak ajánljuk figyelmébe az expo weboldalát, amelyen ki-ki megtalálhatja a számára fontos gazdálkodói partnert, beszállító-jelöltet (stb.) és a legvonzóbb egyéb programot is…

 


Díjözön

Az ünnepség végén átadták a vásári díjakat. Pápa város díját a Böllér Kft., a NAK díját a SolarElectric Kft., a Veszprém megyei önkormányzat díját a Bakonyerdő Zrt., a gépkiállítói díjat a Venta Agritech Kft., az állatkiállítói díjat az Imár Bt., az élelmiszeripari kiállítói díjat a Taravis Kft., az innovációs díjat a Negyedi Bt., a vásár nagydíját pedig a Dorker Kft. kapta.(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám