A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – több megyét érintő iskolaitájékoztató-fórumsorozatát követően – ezentúl óvodás csoportoknak mutat be helyi termelőket, illetve segítségükkel a termőföldön végzett munkát, azt, hogy hogyan, honnan kerül az élelmiszer az asztalra. Kecskeméten indult a sorozat.
Elsőként június 6-án a kecskeméti Kujáni tanyán többek közt a cseresznye- és meggytermesztéssel ismerkedhetnek meg játékos formában, a fák között a kecskeméti Kálmán Lajos Óvoda nagycsoportos gyerekei. A helyi gazdák jóvoltából a gyerekek a friss gyümölcsök mellett sárgabarackból készült ivólevet, valamint különböző lekvárokat és befőtteket kóstolhattak.
Mint Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője elmondta, a kamara korábban már minden megyeszékhelyen két-két iskolában tartott hasonló rendezvényt, körülbelül 5300 általános- és középiskolásnak, az óvodásoknak ez az első ilyen program. Az iskolai tájékoztatást már maguk az intézmények kérik, úgyhogy szeptemberben folytatni fogják. Az iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ választja ki a programban való részvételre, az óvodákat pedig a fenntartók. A legkisebbeknek minden megyében a helyi sajátosságoknak megfelelő mezőgazdasági tevékenységet mutatják majd be, eljuthatnak gombaházba, tojástermelő vagy állattartó családi gazdaságba.
(nak.hu)