Vármegyei hírek

Három nap alatt százhatvan kiállító, több mint húsz kísérőprogram és megszámlálhatatlan értékes és ízletes portéka vonult fel az IX. Bakony Expon a Veszprém Arénában. Az eddigi „legédesebb” termelői vásár ismét közelebb hozta a gazdálkodókat a vásárlókkal, emellett pedig ráirányította a figyelmet az egyik legfontosabb, mégis elfeledett hungarikumra is.

Csupán a Veszprém Aréna falai szabtak határt a kiállítók és a vendégek létszámának a Bakony Expon, ugyanis november 11-13. között ismét egy nagysikerű, teltházas rendezvényt tudhat maga mögött Veszprém. Az országban is egyedülálló termelői vásár és kiállítás nem csupán a bakonyi régió kiváló termelőit és kézműveseit gyűjtötte össze egy rendezvényen, hanem színes programkínálatával a helyi népi kultúrának és tradicionális, némely esetben pedig újragondolt gasztronómiának is adózott.

A Bakony Expo kilencéves története során immáron hagyományosnak mondható elemeként minden alkalommal megjelenik egy-egy olyan termék, amely szerves részét képezi a magyar, azon belül is a bakonyi térség gazdálkodó mindennapjainak. Idén a mézre esett a választás, amely nem csak a kiállítói sorokban tűnt fel több helyi méhész portékájaként, hanem az expó gasztronómiai kísérőprogramjaiban Kocsis Bálint és Tornyos Balázs séfek alkalmazták hagyományos, olykor pedig formabontó megoldásként is egy-egy újragondolt fogás elkészítésénél.

Kevesen tudják, de Európa méztermelésének 10%-a Magyarországon történik, a magyarok körében mégsem örvend kitörő népszerűségnek ez az édes és nem utolsó sorban egészséges termék. Az idei Bakony Exponak éppen ezért nem csak címében jelent meg a méz, hanem a programjai által is népszerűsítette a mézfogyasztást és a látogatók elé tárta a méztermelés izgalmas menetét. Ebben a Laczkó Dezső Múzeum, a Verga Zrt. és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület interaktív bemutatói segítettek a szervezőknek a céljuk elérésében.

A méz mellett persze számos másik programelem is várta az érdeklődőket, megszólítva az egész családot. Nagy sikere volt a „Szimat a szuper eb!” - személy keresőkutya bemutatónak a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány jóvoltából, de a gyimesbükki táncegyüttes műsorát is nagy taps követte.

Aki pedig az önfeledt szórakozás mellett hivatalos okmányát szerette volna megújítani, az is jó helyen volt a Bakony Expon, ugyanis a Kormányablakbusz idén is kitelepült a Veszprém Arénához, hogy segítse a lejárt, vagy lejárás közeli személyazonosító papírok érvényesítését.

Ami pedig a vásártér kínálatát illeti, idén is nagy népszerűségnek örvendtek a vadhúsok, a szarvaskolbász, a sült gesztenye, a chilis termékek, a szörpök, a tejtermékek, édességek, vagy éppen a tökmagolajból és tökmagból készült termékek, a háztáji ízek.

Idén sem maradt el a kiállítók zsűrizése, ahol a nyitónapon a szakmai zsűri értékelte a felvonuló termelőket és kézműveseket. Az ő döntésük értelmében élelmiszer kategóriában a Csékei méhészet, ital kategóriában a Sümegi pálinkaház, kézműves kategóriában a Füredi szappan, innovatív kategóriában az Ínyenc mester mediterrán ínyencségek kapott díjat. Mellettük különdíjban részesült a Gyimesbükk, a nagydíjat pedig a Pejba tökmag kapta.

A zárónapon pedig a közönség szavazati alapján jutalmazták szintén több kategóriában a kiállítókat: a legszebb stand díja a Rimóczi Arthoz került, az expó kedvenc termékének járó díjat Szabó Szilvia zakuszkája kapta, míg a kedvenc kiállító a Szamarasház sajtműhely lett, különdíjjal pedig a Tornyos BBQ-t ismerte el a közönség.

A látogatók voksolása után az elismeréseket Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere és Sövényházi Balázs, a rendezvény ötletgazdája, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke adták át.

A IX. Bakony Expo nem jöhetett volna létre az Agrárminisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Controlsoft Kft., a Telekom Veszprém, a Verga Zrt., a Csatári Plast Kft., és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatása nélkül.

Találkozzunk jövőre a jubileumi X. Bakony Expón!

Kapcsolat: Jakab Ibolya marketing és kommunikáció

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36 30 630 4579

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ