2016. március 2-án rendezték meg a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésében a Helyi Termék Éve fórumsorozat előadását Berettyóújfalun.
A téma aktualitását talán az mutatja a legjobban, hogy az előadóterem zsúfolásig megtelt, ahol lehetőség nyílt arra, hogy a gazdálkodók első kézből kapjanak választ felmerült kérdéseikre. Az előadássorozat állandó témái a kistermelői élelmiszer-előállítás, csomagolás, jelölési kötelezettségek, értékesítési lehetőségek és feltételek valamint az adózással kapcsolatos információk. A fórumot Bulcsú László a Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, valamint Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a megjelenteket, értékes gondolatokat megfogalmazva a helyi termékek fontosságának és kapcsolatépítő erejének kapcsolatáról.
A szakmai rész első előadója Németh Jánosné, a NÉBIH élelmiszerbiztonsági felügyelője volt, aki a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételei mellett kitért a b
etartandó higiéniai szabályokra, adminisztratív kötelezettségekre, de a nyomonkövethetőség fontosságáról is szólt. A második előadást Dömölki Marianna, az FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály minőségpolitikai szakreferense tartotta az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatosan. Bemutatójában egyértelműsítette a kötelezően feltüntetendő információkat. Kontur Tamás, az FM Agrárfejlesztési Főosztály vidék - és térségfejlesztési szakreferense ismertette a termelői piacnyitással és üzemeltetéssel kapcsolatos tudnivalókat, amelyhez kapcsolódóan Németh Jánosné tájékoztatott a termelői piacon való értékesítés higiéniai és dokumentálási feltételeiről.
A szünetben termékkóstoló keretében az érdeklődőknek lehetőségük nyílt helyi termelőkkel beszélgetni, tapasztalatokat cserélni.
A délutáni szekció első részében Pallóné Dr. Kisérdi Imola, az FM Eredetvédelmi Főosztály osztályvezetője ismertette azeredetvédelem és a védjegyek jelentőségét. Felhívta a figyelmet a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program sikerére, és a programhoz való csatlakozási lehetőségről is beszélt. A nap utolsó témája az élelmiszer-előállítással kapcsolatos adózási információk megosztása volt, melyet Dr. Dencső Istvánné, a NAV Tájékoztatási és Koordinációs osztályvezetője ismertetett.
A nap zárásaként egy kerekasztal beszélgetésre került sor, mely keretében a közönség jó gyakorlatot bemutató egyesületeket ismerhetett meg: Berettyóújfalu és vidéke Méhészek Egyesülete, Nánási Portéka, Sárándi Kézműves Termék.