Március 23-án Csenger volt a házigazdája a Helyi termék éve országos szakmai fórumsorozat idei hatodik állomásának.
A helyi termelők számára hasznos, tevékenységüket támogató információkat nyújtó szakmai napnak a Petőfi Sándor Könyvtári Közművelődési és Intézményfenntartó Központ adott otthont.
Forján Zsolt polgármester tartotta a megnyitót, mint mondta, nagy öröm számára, hogy a sorozat Csengerre is eljutott, és nagyon büszke városára, hogy így fejlődik, sok olyan vállalkozó van a környéken, akik országszerte ismert termékeket állítanak elő. Németh Jánosné. a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerbiztonsági felügyelője tájékoztatást adott az érdeklődők számára az általános fogalmakról (ki számít őstermelőnek, családi gazdálkodónak,egyéni vállalkozónak, valamint a rájuk vonatkozó nyilvántartásokról, igazolásokról, szabályokról, bejelentési kötelezettségekről. Kitért a kistermelői termelésre, a termékek területi értékesítési lehetőségeire, a mennyiségi korlátokra, a helyi termékek piaci értékesítésére, annak feltételeire, szabályaira, valamint az aktuális élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásokra.
Az előadók
A fontos információk átadása után a fórumot Kuti Beatrix, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának minőségügyi referense folytatta, aki tájékoztatta az érdeklődőket az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával, az oltalommal és a védjegyekkel kapcsolatos tudnivalókról. Az élelmiszerjelölések célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszerek tulajdonságáról, jellegéről, alapelve pedig, hogy pontos, valósághű, a fogyasztót nem félrevezető információt nyújtson a termékről. A lakosságot egyre jobban foglalkoztatja a táplálkozás és az egészség közötti összefüggés, ezért gondoskodni kell arról, hogy tájékozottan választhassanak a piacon lévő élelmiszerek között.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által idén kiadott Helyi Termék kézikönyv szerzői a fórumon is előadásokat tartottak, Kuti Beatrix és Kókai-Kunné dr. Szabó Ágnes hasznos információkat adott át az érdeklődők számára. A kézikönyv célja, hogy részletesen bemutassa a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, értékesítések lehetséges változatait, a helyi piacokon és falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. A termékmegjelölésekkel és az adózásokkal kapcsolatos tudnivalókról átfogó képet ad. A NAK képviselője minden résztvevő számára átnyújtott egy-egy kiadványt (balra).
A következő előadó dr. Dencső Istvánné, Nemzeti Adó és Vámhivatal osztályvezetője volt, aki részletes tájékoztatást adott a helyi termelőkre vonatkozó adózási szabályokról. Beszélt az az egyéni vállalkozókra, az őstermelőkre, a kistermelőkre, a közös őstermelői tevékenységet végzőkre és családi gazdaságban folytatott tevékenységet végzőkre vonatkozó elszámolásokról, az egészségügyi járulék fizetési szabályokról, valamint az áfa szabályairól és a bizonylat-kiállítási kötelezettségekről.
Ezzel párhuzamosan a helyi és környékbeli termelők és gyártók mutatták be portékáikat. Itt a kamara is képviseltette magát, kistermelőktől kapott almával és almalevekkel mutatkozott be a standon.