Sajtóközlemények

 

„Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja olyan ismereteket átadni a gazdálkodók számára, amelyek segítségével fejlődést érhetnek el ezen a téren. A rendezvénysorozat első állomásaként a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban tehetnek szert újabb ismeretekre a résztvevők. Ezt követően pedig a gyakorlatban is megismerkedhetnek a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számos eszközzel támogatja az állatjóléti célok megvalósítását: javaslatokkal él a részletes szabályozás, a támogatások, illetve más ösztönző rendszerek kapcsán, emellett információátadással, ismeretbővítő előadásokkal és kiadványokkal is segíti a termékpálya szereplőit. A NAK elkötelezett a haszonállatok magas szintű állatjóléte és az állattartók segítése, támogatása mellett.

A valódi állatjólét biztosításához nem elegendő csak szeretni az állatokat, ismerni kell azok viselkedését, igényeiket, szokásaikat, betegségeiket, hogy megfelelően tudjunk róluk gondoskodni. Mindezekkel összhangban kell a tartási, szállítási körülményeiket kialakítani. Ugyanakkor nem elegendő csak az eddigi ismeretekre és szabályokra alapozni, folyamatosan fejleszteni kell a tudásunkat az állatjólét kérdésével kapcsolatban.

Ennek érdekében a NAK „Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot, melynek első állomásaként 2024. február 29-én, a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban szerezhetnek újabb ismereteket az online esemény résztvevői.

Az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok közel 50 éves múltra tekintenek vissza, az utolsó jelentős átalakításra 2004-ben, közel 20 évvel ezelőtt került sor. Az EU Bizottság 2023. december 7-én mutatta be az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatait.

A február 29-i online esemény résztvevői részletes betekintést kaphatnak az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatokba, azok más szabályozásokkal való összefüggéseibe. A meghívott ágazati szakértők elemzik az új előírások megvalósítási lehetőségeit és várható eredményeit, következményeit. Az eseményt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Elnöke nyitja meg, majd Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke köszönti az egybegyűlteket. Az online konferencia résztvevői ezt követően előadást hallhatnak a Nébih meghívott szakemberétől a hazai állatjóléti szabályozásról és a hatósági ellenőrzésről, különös tekintettel az állatok szállítás közbeni védelmére, míg az agrárminisztérium szakembere a haszonállatok szállításhoz kapcsolódó jelenlegi és jövőbeli állatjóléti követelményeiről, illetve az EB által előterjesztett javaslattal kapcsolatos hivatalos hazai álláspontról számol be. A szakmai előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre kerül sor a jelenlegi követelményeknek való megfelelés nehézségeiről, valamint arról, hogy hogyan érintik az egyes állattartó ágazatokat az új szabályok.

A rendezvénysorozat második állomásaként 2024. március 12-én a NAK Dunaharaszti Oktatóközpontjában az érdeklődőknek lehetőségük nyílik a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel foglalkozó technikai cégekkel való találkozásra.

Tartsanak velünk, valósítsunk meg magas szintű állatjólétet Magyarországon úgy, hogy a gazdák jóléte se merüljön feledésbe! A rendezvénysorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az első, február 29-i online eseményére ezen a linken lehet jelentkezni.

 

PROGRAM

14:00 – 14:10 Megnyitó – Győrffy Balázs - NAK, elnök 

14:10 – 14:20 Köszöntő – Dr. Nemes Imre - NÉBIH, elnök 

14:20 – 14:50 Hazai állatjóléti szabályozás és hatósági ellenőrzése, különös tekintettel az állatok szállítás közbeni védelmére – Dr. Pallós László - Országos állatvédelmi főfelügyelő, NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának osztályvezetője 

14:50 –15:20 Haszonállatok szállításhoz kapcsolódó jelenlegi és jövőbeli állatjóléti követelmények, a magyar hivatalos szakmai álláspont képviselete nemzetközi fórumokon – dr. Pattantyús-Ábrahám Katalin - Agrárminisztérium, állatjóléti referens 

15:20 – 16:00 A jelenlegi követelményeknek való megfelelés nehézségeiről, valamint arról, hogy hogyan érintik az egyes állattartó ágazatokat az új szabályok?

• Dr. Pallós László - Országos állatvédelmi főfelügyelő, NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának osztályvezetője 

• Hencz Péter - Hunland Trans, ügyvezető 

• Kádár Péter - VIVAFARM Kft. ügyvezető 

• Németh Szabolcs - Bábolna TETRA Kft, cégvezető

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám