Sajtóközlemények

Az EU agrárpolitikájának radikálisan meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az unió agráriuma – hangsúlyozzák kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

A Visegrádi Csoport országainak agrárkamarái június 17-18-án, a csehországi Choťovicében tartottak tanácskozást. Az eseményen a Cseh Agrárkamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, valamint a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői vettek részt. Egyebek közt szó volt az agrárpiacok helyzetéről, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések okairól, illetve az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméről.

Az ukrajnai háború folytatódásával Európa-szerte a gazdák továbbra is kiszámíthatatlan körülményekkel és megélhetési nehézségekkel néznek szembe. A termelési költségek jelentősen emelkedtek, a kis és közepes gazdaságok komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, miközben ellenőrizetlenül előállított ukrán és más harmadik országbéli áruk lepik el az uniós piacokat. A gazdáknak égető szükségük van jelentős mértékű és gyors segítségre, az Európai Bizottság részéről elengedhetetlen a Közös Agrárpolitika válságtartalékainak aktiválása. A gazdálkodók türelme elfogyott, az agráriumnak az EU politikájának fókuszába kell kerülnie, stratégiai jelentőségénél fogva kiemelten kell kezelni azt.

A V4 agrárkamarák hangsúlyozzák: az Európai Zöld Megállapodás jelenlegi formájában és ütemezésében komoly negatív hatással van az agrárium versenyképességére. Míg a tagállamok nagyjából ugyanannyi támogatást kapnak, mint 2014-ben, a gazdálkodók a termelési költségek növekedésével, a piacok ellehetetlenülésével, a lakosság vásárlóerejének csökkenésével is szembesülnek. Ezen nehézségek közepette nem lehet átállni még fenntarthatóbb termelésre. Az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat pedig meg kell előznie egy részletes elemzésnek a csatlakozás agráriumra és az EU nemzetközi kereskedelemben elfoglalt helyzetére gyakorolt hatásáról.  

Az állati eredetű élelmiszerek elnevezésének védelmével is foglalkoztak a V4-tanácskozáson. Az EU-ban egyre nagyobb a gazdálkodók, élelmiszer-termelők elégedetlensége a növényi eredetű élelmiszerek címkézésével kapcsolatban. Például Csehországban, Franciaországban, Olaszországban is erőfeszítéseket tesznek az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméért. A V4-ek szorgalmazzák az uniós szintű védelmet nemcsak a tej és a tejtermékek, hanem más állati eredetű élelmiszerek (hús, húskészítmények, hal, tojás, méz stb.) esetében is. Cél, hogy a növényi termékek címkézése ne vezesse félre a fogyasztókat azok tápértékét illetően.

A Visegrádi Csoport agrárkamaráinak következő közös ülése Magyarországon lesz, 2024 szeptemberében.  

NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám