Élelmiszer-feldolgozás

A várhatóan alacsonyabb termés hatására emelkedtek a fagyasztott cseresznye árai a főbb termesztő országokban.


A fagyasztott cseresznye ára alacsonyan indult júniusban, de július vége felé már 1,75 EUR/kg (1,94 USD/kg) árra emelkedett és várhatóan tovább emelkedik 2,0 EUR/kg-ra Bulgáriában.
Az áremelkedés oka: a főbb termesztő országokban alacsony a termésmennyiség. Bulgáriában átlagos termésre számítottak, de a szezon előre haladásával ez szertefoszlott. Viharos jégesők és esőzések gyengítették a gyümölcs fejlődését, míg a munkaerőhiány tovább csökkentette a végül betakarított mennyiségeket. Az első előrejelzések alapján az ország cseresznyetermése 30%-kal csökkent.

Hasonló helyzet alakult ki Görögországban is, ahol az ország északi részét érték viharkárok. A termés betakarítása még folyamatban van, de a friss áru ára drasztikusan növekedett. Helyi gazdák számításai szerint megközelítőleg 20 ezer tonnányi termést „fújt el a szél”. Törökországban jobb a helyzet, ott ígéretesnek tűnik a termés. Az ottani árak alacsonyabbak lehetnek, mint európai társaiknál, bár általában ennek épp az ellenkezője szokott történni.

A fagyasztott cseresznye exportja 2018-ban (január-december) megközelítőleg 31 ezer tonna volt. Törökország volt a legnagyobb exportőr 26%-os piaci részesedéssel, ami 8306 tonnát jelent. Az ország exportja fokozatosan emelkedett az elmúlt években, míg 2018-ban 19%-kal megugrott egyik évről a másikra. Lengyelország a második legnagyobb exportőr 7994 tonnával, ami körülbelül 17%-os részesedést jelentett 2017-ben. Görögországban 2,5%-os csökkenés figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy az export lecsökkent 5746 tonnára. Ugyanakkor Bulgária 20%-kal növelte exportját 2017-hez képest, elérve a 1188 tonnát.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám