Élelmiszer-feldolgozás

Közeleg a bormarketing járulékának bevallásának a határideje! Az adatokat a negyedév végét követő hónap utolsó napjáig kell megküldeni a HNT Titkársága részére. 

 2021. január 1-ével lépett hatályba a 70/2020. (XII. 29.) AM rendelet, amelynek értelmében a Magyarországon előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után szakmaközi bormarketing pénzügyi hozzájárulást kell fizetni. Ennek értelmében nem csak az itthoni borászatok, hanem a kereskedők, importőrök is érintettek. 

A 2. § kimondja, hogy a hegyközségi tagoknak a HNT határozata alapján kell eljárniuk, valamint a rendelet a hegyközségi tagsággal nem rendelkező forgalmazókra vonatkozó kötelezettségeket részletezi. Ezek alapvetően azok a kereskedők, forgalmazók, akik értékesítési céllal közvetlenül külföldről vásárolnak borászati terméket, vagy (pl. külföldi tulajdonú áruházláncok esetén) külföldi székhelyű központból Magyarországi telephelyű kereskedelmi egységbe szállítanak be borokat. 

A külföldről beszerzett borászati termékek esetén is érvényes, hogy év közben csak az 1000 forintot meghaladó értékű fizetési kötelezettség kerül bizonylatolásra, de évente egyszer mindenképpen kap számviteli bizonylatot az, aki értékesítési céllal közvetlenül külföldről szerzett be borászati terméket, és erről bevallást küldött. 

A HNT az Országos Bormarketing Alapba befolyó összeget a magyar borászati termékek piaci helyzetének javítása, forgalmazásának elősegítése, fogyasztásának népszerűsítésére fogja fordítani, méghozzá 98%-ban, a fennmaradó 2% pedig a Kulturált Borfogyasztási Alapot gyarapítja, amivel a kulturált borfogyasztást népszerűsítik, amelyet a Wine in Moderation nemzetközi szervezet programjavaslatai alapján a Magyar Bor Akadémia szervez.  

A részletes tudnivalók, tájékoztatók, formanyomtatványok, kitöltési útmutatók elérhetőek a HNT portálján. 

 

(NAK/Pető Krisztina) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése