Élelmiszer-feldolgozás

Az év eleje mindig megpróbáltatás az adminisztrációs ügyek elintézésében. Ugyancsak erre az időszakra esik a NETA bevallás elkészítésének a határideje is. Amennyiben az adózó éves bevallást választott, úgy a 2022. február 25-i határidőt kell tartania.

Az adónemről érdemes tudni, hogy az adóalany bevallási kötelezettsége a rá irányadó általánosforgalmiadó-bevallási időszakhoz „tapad”, tehát havonta, negyedévente vagy évente kell teljesíteni az ÁFA bevallásra előírt határidőig a NETA bevallását. Ugyaneddig kell rendezni a keletkezett adófizetési kötelezettséget is, éves bevallás esetén ez mindig az adóévet követő év február 25.-e.

Aki ÁFA alanyi adómentes, vagy ÁFA bevallás beadására nem kötelezett, vagy nem ÁFA alany, annak nincs választási lehetősége, egységesen az adóévet követő február 25-i határidő vonatkozik rá.

Az adó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő, illetve az adóköteles terméket beszerző személy, szervezet, vagy a Jövedéki törvény (2016. évi LXVIII. törvény) szerinti szabad forgalomba bocsátó. A kötelezett termékek köre továbbra is az előre csomagolt termékként forgalomba hozott üdítőitalokat, energiaitalokat, előre csomagolt cukrozott készítményeket, sós snackeket, ételízesítőket, ízesített söröket, alkoholos frissítőket, gyümölcsízeket és alkoholos italokat öleli fel.

A bevallást az elektronikus kapcsolattartásra kötelezetteknek elektronikusan kell benyújtani, a többi adózó papír alapon is beadhatja a dokumentumot.

A teendőkkel kapcsolatos információk részletesen elérhetőek a NAV új honlapján, a 22NETA nyomtatványhoz kapcsolódó kitöltési útmutatót különösen érdemes áttanulmányozni.

A népegészségügyi termékadóval kapcsolatban említésre méltó csökkentő tényező, hogy a befizetendő összeg felajánlható egészségmegőrző program finanszírozására az egyébként fizetendő adó összegének 10%-áig. Bár áttételesen kapcsolódik, de további fontos tudnivaló, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Alapszabályának megfelelően 2021-es évtől a jövedéki adóhoz hasonlóan, a bevallott és megfizetett NETA összegével is csökkenthető a tagdíjfizetés alapját képező árbevétel, így akinek van módja a levonásra, ne mulassza el a tagdíjalap számításakor ezt figyelembe venni!

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése