Élelmiszer-feldolgozás

Megjelent a Bizottság (EU) 2023/465 rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló arzén felső határértékei tekintetében történő módosításáról.

Az 1881/2006/EK bizottsági rendelet felső határértékeket határoz meg az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra.

 1. évi tudományos jelentésében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (továbbiakban: Hatóság) értékelte a szervetlen arzénnak való krónikus étrendi kitettséget, figyelembe véve a szervetlen arzén élelmiszerekben való előfordulására vonatkozó legfrissebb adatokat. A Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a különböző korcsoportokban a szervetlen arzénnak való étrendi kitettség fő okozói a rizs, a rizsalapú termékek, a gabonák és a rizst nem tartalmazó gabonaalapú termékek, valamint az ivóvíz. A Hatóság ezenkívül megállapította, hogy a fiatal népességnek szánt egyes élelmiszerek - a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonaalapú élelmiszerek, valamint a gyermekeknek szánt kekszek, kétszersültek és aprósütemények, az anyatej-helyettesítő tápszerek, az anyatej-kiegészítő tápszerek, a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, valamint a kisgyermekeknek szánt tápszerek, a bébiételek és a gyümölcslevek - jelentős mértékben hozzájárultak e népességcsoport szervetlen arzénnek való étrendi kitettségéhez.

Ezért helyénvaló új felső határértékeket megállapítani az arzénnak való kitettséghez hozzájáruló árukra vonatkozóan, és csökkenteni a meglévő felső határértékeket, amennyiben ez az előfordulási adatok alapján megvalósítható.

A Codex Alimentarius a sóban lévő összes arzén felső határértékét 0,5 mg/kg-ban határozza meg, így az uniós jogszabályokban ugyanez a felső határérték fog szerepelni.

Figyelembe véve, hogy egyes, e rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek hosszú eltarthatósági idejű termékek, lehetővé kell tenni, hogy az e rendelet alkalmazásának kezdőnapja előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek továbbra is forgalomban maradjanak.

Az 1881/2006/EK rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 3.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK/ Szőke Rita

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám